06.11.2008   22:42Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Нацисти напали на відвідувачів молодіжного концерту в Чернігові, але міліція це спростовує

 

Громадянський антифашистський спротив зазначає, що станнім часом Чернігів поступово перетвоюється на місто значної нацистської активності. За потурання місцевої влади та правоохоронних органів в місті проводяться масові заходи неофашистів. Так в березні цього року, ряд нацистських угруповань провело санкціонований владою ксенофобський марш. Представник міськради навіть зустрівся з сучасними послідовниками Гітлера та пообіцяв врахувати їх “пропозиції”. А уже в вересні подібний марш під гаслом “Чужинці геть додому” закінчився “практичними заняттями”. Тоді група неонацистів озброєна ножами напала на молодих людей через те, що один з них мав несловянську зовнішність. Зростання чисельності нацистів, кількості та агресивності їхніх акцій може свідчити лише про те, що місцева влада та правоохоронці покривають діяльність нацистських утворень.

 

 

В той же час УМВС в Чернігівській області спростовує цю інформацію:

 

ЩОДО ЗАЯВИ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ „АНТИФАШИСЬКИЙ ОПІР"

розміщеної в інтернет-виданнях

 Керівництво Чернігівського міського відділу УМВС України в Чернігівській області, вивчивши звернення від організації „Громадськийанти фашиський опір", розміщене на сторінках інтернет-видань 3 листопада цього року, в свою чергу, хоче засвідчити офіційну позицію міліції щодо даної публікації.

 

 Одразу зазначимо, що інформація, наведена в публікації, базується на неперевірених фактах, які можна трактувати тільки як „домисли" і ніяк інакше.

 

 Відмітимо, що за останні три місяці жодна із офіційно зареєстрованих організацій, чи взагалі груп осіб, не зверталась до ЧМВ УМВС із заявою про нанесення тілесних ушкоджень її членам, або про отримання тілесних ушкоджень цілою групою осіб. Жоден із громадян міста також особисто не звертався із заявою до міськвідділу чи до травмпункту стосовно отримання ним тілесних ушкоджень на вул. Тихій, де за неофіційними даними і розташований, так званий „Гараж". Офіційно ж ніякого клубу „Гараж" в м. Чернігові не зареєстровано. Діячі „Громадського антифашиського опору" помилково вважають, що, якщо в звичайнісінький гараж замість автомобіля поставити музичне обладнання, то його вже можна назвати „клубом".

 

 Також за останній час до міськвідділу не надходило жодного звернення про організацію масових заходів з боку неофашистів. Якщо ж автори статті посилаються на події маршу націоналістичних сил під гаслом „Чужинці, геть додому!", то офіційна позиція міліції щодо цих подій була висвітлена раніше.

 

Насамкінець зазначимо і хочемо наголосити, що звинувачувати місцевих правоохоронців у підтримці неонациського руху можна було б тільки у випадку, коли хтось із міліціонерів особисто брав би участь у їх виступах (тримав прапор, вигукував гасла, тощо). В протилежному випадку, з яким ми і маємо справу, подібні звинувачення можна розцінювати ніяк інакше ніж провокацію або наклеп.