27.01.2009   11:50Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Як сприяє розвитку громадянського суспільства Чернігівська ОДА?

 

З листа №01-14/4 від 23.01.09 за підписом начальника управління з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю Н.Молочко:

 

"Інформуємо, що на виконання розпорядження КМУ від 28 травня 2008 року №784 "Про затвердження плану заходів щодо реалізації в 2008 році Концепції сприяння органами виконавчої влади розвитку громадянського суспільства" ОДА затвердження відповідний план заходів.

Забезпечувалось оприлюднення нормативно-правових актів, прогнозних та програмних документів економічного і соціального розвитку на офіційниї веб-сайтах ОДА, її структурних підрозділів. Зокрема, головне управління економіки ОДА для забезпечення прозорості та відкритості нових регуляторних актів розміщувало на веб-сайті ОДА проекти регуляторних актів, аналіз їх регуляторного впливу. На веб-сайтах ОДА, їх структурних підрозділів діють електронні приймальні. На веб-сайті ОДА започатковано рубрику про діяльність громадської колегії при голові ОДА.

Громадський контроль за роботою ОДА здійснюється, зокрема, громадською колегією при голові ОДА. До її складу входять 54 представники об'єднань громадян. У минулому році до роботи долучилися представники 6 громадських організацій. Діє цей дорадчо-консультативний орган згідно положення, яке прийнято на засіданні громадської колегії. У 2008 році відбулося чотири засідання цього органу. Підсумком засідання є пропозиції та рекомендації громадської колегії, які потім надходять на розгляд відповідних структурних підрозділів ОДА. Так, наприклад, за результатами останнього засідання голова ОДА дав доручення керівникам структурних підрозділів ОДА щодо підготовки проекту обласної програми протидії розповсюдженню проявів пияцтва, алкоголізму та наркоманії серед наседення області.

26 вересня 2008 року в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, установ і організацій (ЦППК) спільно з Польсько-українськю фундацією співпраці ПАУСІ організовано семінар "Громадське суспільство України у спільному європейському просторі" для представників громадських організацій. У жовтні для слухачів ЦППК проведено конверсаторіум "Сприяння органами виконавчої влади розвитку основних засад громадянського суспільства".

ОДА тісно співпрацює з громадськими організаціями. Зокрема, у взаємодії з обласною громадською організацією "Союз Чорнобиль України", обласним відділенням Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля вирішуються питання соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян. Їхні представники входять до складу обласної комісії зі встановлення статусу та соціального захисту постраждалого населення. Вони також брали участь у роботі виїзних днів-приймалень у Козелецьккому та Новгород-Сіверському районах.

До Дня Конституції за підтримки ОДА ЧМГО "Євроклуб" та "Молодіжний центр АРТ" (МоЦАРТ) провели культурно-просвітницьку акцію "Україна – європейська держава" у Семенівському та Сосницькому районах.

За підтримки ОДА обласна організація Спілки жінок Україні організовує засідання школи гендерної рівності, на яких обговорюються питання соціально-правового захисту жінок і чоловіків, впровадження гендерної освіти.

У 2008 році на Чернігівщині розпорядженням голови ОДА започатковано конкурс "Благодійник року" імені меценатів Тарновських. У номінації "неприбуткова організація" переможцем було визначено регіональне представництво в м.Чернігові БО БФ "Рідний Дім".

У травні-червні на замовлення ОДА Чернігівська міська громадська організація "Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень" провів опитування громадської думки населення області щодо діяльності органів виконавчої влади, зокрема, щодо рівня довіри населення до влади, поінформованості про її діяльність, ставлення до євроінтеграційних процесів.

ОДА здійснює постійний моніторинг ЗМІ на предмет зауважень та пропозицій щодо роботи органів влади.

В області проводиться конкурс "Волонтер року". Нагородження переможців планується провести у І кварталі 2009 року.

Керівництво ОДА проводило прес-конференції, брифінги. Зокрема, 10 липня голова ОДА В.Хоменко дав інтерв'ю обласній державній телерадіокомпанії "Сівер-центр" з нагоди річниці його перебування на займаній посаді, 12 вересня провів прес-конференцію для журналістів місцевих ЗМІ з актуальних питань життєдіяльності області. 22 грудня відбулася прес-конференція заступника голови, керівника апарату ОДА В.Приходька стосовно ситуації в області в зв'язку з фінансово-економічною кризою.

При управлінні преси та інформації ОДА діє прес-клуб "Ділове слово", на засіданнях якого керівники структурних підрозділів ОДА інформують громадськість області про діяльність виконавчої влади з актуальних питань.

Організація тематичних семінарів, розробка методичних рекомендацій сприятиме більш ефективній реалізації Концепції сприяння органами виконавчої влади розвитку громадянського суспільства".

 

Майдан-ІНФОРМ

26-01-2009