17.02.2009   16:50Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Проект "Жінки і матері з дітьми в ув'язненні" вперше в Україні реалізується на Чернігівщині

Проект, за його словами, Департамент реалізовує спільно з Міжнародним благодійним фондом "Швейцарське бюро співробітництва", а патронує роботи Інформаційно-консультативний жіночий центр (ІКЖЦ) - структура цього фонду в Україні. На сьогодні вже здійснено реконструкцію Будинку матері та дитини, виконуються оздоблювальні роботи. Як додала представник ІКЖЦ Наталія Костюк, на все це витрачено 1 млн. 200 тис. грн. Планується, що до кінця року будівельні роботи будуть повністю завершені, а кімнати вмебльовані. Загалом у будинку облаштують 15 кімнат з індивідуальними санвузлами, в яких будуть створені належні умови для спільного проживання ув'язнених жінок зі своїми малюками. Як і зараз, діти перебуватимуть у колонії до 3-річного віку.

 

Аналогічні перетворення, зазначила Н. Костюк, розпочнуться цьогоріч іще у 4 виправних установах України. На сьогодні, як відомо, засуджені матері живуть в колоніях окремо від дітей і мають змогу відвідувати їх тільки у певний проміжок часу.

 

Як повідомили кореспондентові УКРІНФОРМу співробітники сектору соціально-виховної та психологічної роботи управління ДДУВП, окрім робіт з реконструкції Будинку матері та дитини, Інформаційно-консультативний центр фінансував також облаштування в колонії кімнати з підготовки до звільнення. Це приміщення обставлене сучасними меблями і обладнане різною побутовою технікою - пральною машиною, мікрохвильовою піччю, газовою плитою, іншим приладами. Тут жінки, які звільняються, можуть отримати практичні навички користування усім переліченим, навчитися готувати їжу (хто не вміє), зварити дитині кашу, одним словом, адаптуватися до умов життя на волі.

 

УКРІНФОРМ