10.07.2009   13:51Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Карпачова допомогла повернути 4-річного сина засудженій з Чернігівської жіночої колонії

Першопоштовхом до невідкладних активних дій Омбудсмана стало повідомлення про те, що народжений чотири роки тому Ларисою Неруш син Андрійко був направлений з будинку дитини при Чернігівській виправній установі до Прилуцького дошкільного закладу "Дитячий будинок інтернатного типу". Про це інформувало Уповноваженого з прав людини керівництво Фонду "Зоряна мрія", який опікується цим дошкільним закладом на Чернігівщині. Чоловік засудженої на той час помер, а інших родичів, хто міг би здійснювати батьківське піклування над малолітньою дитиною до звільнення матері, немає.

Уповноважений з прав людини підтримала клопотання благодійного фонду "Зоряна мрія" щодо повернення з ув’язнення молодої матері, відкрила провадження та звернулась з відповідними поданнями до адміністрації виправної колонії, керівництва Державного департаменту України з питань виконання покарань і його регіонального управління в Чернігівській області. Характеристика, надана керівництвом виправного закладу, підтвердила, що ув’язнена щиросердно розкаюється в скоєному злочині, засуджує себе за минулий спосіб життя та твердо стала на шлях виправлення. Сумлінно працюючи в промисловій зоні на швейному виробництві, вона робила все, щоб мати право на умовно-дострокове звільнення. На це її надихало передусім бажання самостійно виховувати свого маленького сина, про долю якого щиро вболіває, постійно листуючись та підтримуючи телефонний зв’язок із представниками дитячого закладу.

Ніна Карпачова у зв’язку з непростою долею Андрійка наголошує, що цей хлопчик, як і кожна дитина, має право на родину та щасливе дитинство. Адже не його вина в тому, що він народився у в’язниці, де провів три роки. Уповноважений з прав людини переконана, що мати, яка так потрібна маленькому Андрійку, може дати більше любові й тепла, аніж найкращий дитячий заклад.

За моніторингом Омбудсмана, станом на 1 липня 2009 року в Україні 62 дитини віком до трьох років перебувають у місцях позбавлення волі разом зі своїми матерями, зокрема у Чернігівській та Одеській жіночих виправних колоніях. А в дошкільних закладах "Дитячий будинок інтернатного типу", куди дітей передають після досягнення ними трьох років, – таких малят 530.

30 березня 2009 року Новозаводський районний суд міста Чернігова, розглянувши на виїзному судовому засіданні справу за поданням адміністрації Чернігівської виправної колонії № 44, постановив звільнити Ларису Неруш із місць позбавлення волі умовно-достроково на невідбутий термін 2 роки 2 місяці і 3 дні.

У травні нинішнього року жінка залишила стіни колонії і була направлена для постійного помешкання у соціально-реабілітаційний центр матері та дитини Спасо-Преображенської жіночої обителі "Милосердя", що у Вишгородському районі на Київщині. Одночасно вона розпочала оформлення документів про переведення сюди її сина з Прилуцького інтернату.

У щойно отриманому листі директора Всеукраїнського благодійного фонду "Зоряна мрія" І. Яблуновського, зокрема, зазначається:

"Невимовно вдячні Вам за високопрофесійну, копітку та людинолюбну одинадцятирічну діяльність на посту Омбудсмана України. Пам’ятаємо Ваші героїчні дії, спрямовані на відвернення політичних переслідувань в Українській державі, захист прав засуджених, підтримку материнства й дитинства, Вашу мужню участь у звільненні полонених моряків– наших співвітчизників. Багато з тих, хто навіть упав у відчай, завдяки Вашій допомозі та особистому втручанню віднайшли віру й надію на майбутнє. Лариса Неруш просила передати Вам низький уклін та слова щирої вдячності за неоціненну християнську допомогу у розв’язанні долі її вже щасливої родини".

Постскриптум. 1 липня 2009 року 4-річний Андрійко Неруш прибув із Прилуцького дитбудинку і зустрівся з мамою. Тепер він разом із нею живе у соціально-реабілітаційному центрі матері та дитини Спасо-Преображенської жіночої обителі "Милосердя".

9 липня щасливі мама й синок у супроводі координатора фонду "Зоряна мрія" Руслана Бахтиєва та духовної наставниці Лариси Неруш, голови Спасо-Преображенської жіночої обителі "Милосердя" Вікторії зустрілися з Уповноваженим з прав людини Ніною Карпачовою. На згадку про цю зворушливу подію Омбудсман подарувала маленькому Андрійку співучу мавпочку – першу іграшку, отриману дитиною на волі.

 

Прес-служба Уповноваженого

Верховної Ради України з прав людини