24.09.2009   16:34Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чернігівська міліція обіцяє подолати хабарництво і корупцію

Юрій Іванович розповів присутнім журналістам про те, що  протягом 8 місяців 2009 року підрозділами ДСБЕЗ УМВС області викрито 9 фактів хабарництва, порушено 9 кримінальних справ (3 кримінальні справи віднесено до загально-кримінальної бази обліку), 7 справ направлено до суду, з них 1 повернута судом на додаткове розслідування, 4 - розглянуті.

По порушеним кримінальним справам до відповідальності притягується 11 хабарників. П'ятьом хабарникам було обрано запобіжний засіб у вигляді підписки про невиїзд, трьом - тримання під вартою.

Загальна сума отриманих хабарів складає приблизно 250  тисяч гривень, найбільша сума хабара складає 25 тисяч доларів США.

За 8 місяців 2009 року підрозділами УДСБЕЗ УМВС України в Чернігівській області було складено 14  адмінпротоколів про порушення Закону України "Про боротьбу з корупцією".

 Направлено до суду 14 протоколів, з них розглянуто 11. По 8 протоколам судом прийнято рішення про накладення штрафу, 3 протоколи закрито.

Загальна сума штрафів складає - 2975 гривень, найбільша сума - 850 гривень.

В зв'язку зі змінами до Закону України "Про боротьбу з корупцією", суд має право застосовувати до порушників лише штрафні санкції без звільнення з посади. Постанови суду про притягнення порушників до відповідальності направляються за місцем роботи останнього для вирішення питання про доцільність перебування на посаді. Однак, як правило, керівники недостатньо реагують на постанови судів, корупціонери залишаються працювати на своїх посадах, що негативно впливає на кінцеві результати роботи по боротьбі з корупцією та створює у громадян уяву про неподоланність корупції.

На напрямку боротьби з корупцією є ряд проблемних питань, що потребують вирішення на законодавчому рівні.

Наприклад, потребує вдосконалення законодавча норма щодо місця направлення адміністративних матеріалів до суду.

Зокрема, згідно ч. 5 ст. 12 Закону України "Про боротьбу з корупцією", матеріали УБОЗ УМВС розглядають тільки Новозаводський районний суд в м. Чернігові, Ніжинський та Прилуцький суди, тобто за місцем розташування управління та двох територіальних підрозділів, що у деяких випадках не є виправданим із суб'єктивної сторони. Однак, чинне законодавство поки-що не дає можливості самостійно вибирати судовий орган.

Наприклад, навіть у випадку скасування апеляційним судом постанови Новозаводського районного суду м. Чернігова, адміністративна справа для повторного розгляду направляється у той же суд, де заздалегідь приречена на негативний розгляд.

ЦГЗ УМВС України в Чернігівській області

23. 09. 2009