13.10.2009   12:15Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Триває очищення рядів міліції на Чернігівщині?

 

В нашій області окрім зовнішньої боротьби, яку міліція веде із злочинністю, правоохоронці також дуже ретельно звертають увагу й на внутрішні проблеми. В лавах міліції не повинно бути людей, які хоч якимось чином намагаються порушувати Закон, а ще гірше - паплюжити честь охоронця закону. Українська міліція активно позбавляється від випадкових людей, які заради кращих показників діяльності не нукаються застосовувати фізичне насильство та навіть тортури до затриманих громадян.

 

Уже відійшла в далеке минуле гонитва за цифрою, яка часто просто вибивалася з підслідних. Міністр постійно наголошує на тому, що цифри - не головне, головне в роботі міліції має стати якість розслідувань та довіра українців.

 

Функції контролю за дотриманням законності в лавах міліції керівництво УМВС покладає на підрозділи внутрішньої безпеки та інспекції з особового складу. Ця, так би мовити, міліція в міліції негайно реагує на всі повідомлення від громадян про будь-які протиправні дії правоохоронців. І немає значення, надійшло це повідомлення офіційним листом, по телефону чи каналами електронної пошти. Не залишаються без розгляду навіть анонімні повідомлення.

 

Щодо ганебного випадку, який мав місце в Скугарях Чернігівського району, керівництво УМВС і підрозділи внутрішньої безпеки та інспекції з особового складу оперативно відреагували на інформацію про нанесення співробітниками міліції тілесних ушкоджень раніше засудженому місцевому мешканцю, який підозрювався в крадіжці шиферу.

 

Міліціонери, які застосовували недозволені методи дізнання, вже розпрощалися з погонами і посадами. Хоча ці особи під час допиту усіляко й заперечували свою причетність до скоєного, факти, зібрані інспекцією з особового складу та внутрішньою безпекою, вказують на пряму причетність вже колишніх міліціонерів до знущань над старим чоловіком.

 

Потерпілий громадянин зараз знаходиться в лікувальному закладі, для реабілітації його здоров'я медики проводитимуть довгу і складну терапію.

 

Остаточне рішення щодо ступеня вини колишніх правоохоронців буде прийняте прокуратурою Чернігівського району, куди направлені відповідні матеріали.

 

Позиція УМВС в Чернігівській області незмінна - миттєва реакція на будь-які протиправні дії з боку міліціонерів. Охоронці закону мають бути взірцем виконання службових обов'язків, і ніхто не може позбавляти громадян їх законних прав, тим більше люди, які державою покликані ці права охороняти. УМВС закликає громадян негайно повідомляти про будь-які протиправні дії з боку співробітників міліції. Тільки спільними зусиллями громадськості та правоохоронців ми очистимо ряди міліції від хижих перевертнів у погонах.

 

Телефони довіри:

 

УМВС України в Чернігівській області 619-102

 

Відділ внутрішньої безпеки 613-548

 

Управлін­ня по боротьбі з організованою злочинністю 662-844

 

Інспекція з особового складу Управління кадрового забезпечення 619-400

 

Відділ боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми 4-20-50

 

Управління громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб 619-193

 

 

ВЗГ УМВС в Чернігівській області

05. 10. 2009 p.