11.12.2009   16:23Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В День прав людини чернігівську міліцію навчають дотримуватися Закону

Заняття розпочалося з вітання помічника Міністра присутніх з Міжнародним днем прав людини: «Сьогодні – Міжнародний день прав людини, який відзначається цивілізованим світом на честь проголошення Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року Загальної декларації прав людини. З прийняттям Декларації людство отримало надію, що починається нова ера – ера сподівань на право кожного бути вільною людиною, жити у світі без насильства, дискримінації, бідності, воєн, екологічних катастроф.

Згідно з Декларацією, права людини – громадянські, політичні, економічні, соціальні – не даруються державою, а належать кожному від народження. Вони – основа людського існування і розвитку, а тому не мають кордонів. Боротьба за ці права, які є універсальними, неподільними, взаємозалежними та взаємопов’язаними, потребує чіткої громадянської позиції і патріотизму, небайдужості й принциповості, розуму та серця.

Конституція України – основний Закон нашої держави – увібрала фундаментальні положення Декларації, зокрема – про верховенство прав людини, рівність і непорушність прав, права людини на свободу і особисту недоторканість, на достатній рівень життя тощо.

61-рік прийняття Декларації світ зустрічає в умовах глобальної фінансово-економічної кризи, яка загострює існуючі проблеми забезпечення прав і свобод людини, спричиняє їх масові порушення в усіх куточках планети. В Україні негативний вплив світової кризи посилюється тривалою політичною нестабільністю та майже щорічними виборами.

Вітаючи працівників внутрішніх справ з Днем прав людини у цей непростий для країни час, вірю у незворотність демократичного процесу, адже кожна людина в Україні сподівається на консолідацію політичних еліт заради надійного захисту простої людини, її життєвих інтересів, прав і свобод, бажаю всім щедрих здобутків, світлих мрій, нових добрих починань і звершень в ім’я Справедливості і Добра. Вірю в Вас, Вашу мудрість, силу і здатність подолати сучасні виклики правам і свободам людини».

Після вітального слова розглянули питання, в яких умовах та як готувалась Загальна декларація прав людини, основні її положення та історичне значення.

А.Лепеха, помічник Міністра