03.06.2010   15:32Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Прокуратура порушила справу через загибель студента з Чернігівщини у райдвідділку міліції Києва

Справу порушено за результатами перевірки, яка стосувалася причин та обставин смерті студента в цьому райупралінні міліції, зазначили в прокуратурі.

За даними прес-служби, кримінальну справу порушено за ст. 365 Кримінального кодексу, яка передбачає максимальне покарання до 10 років позбавлення волі.

Нагадаємо, в одному з гуртожитків Києва дільничний міліціонер забрав студента в районний відділ міліції Шевченківського району, а на ранок батькам запропонували забрати тіло хлопця з моргу.

Того вечора, розповідають студенти, до Ігоря приїхав шкільний друг, вони трохи випили, і студент вирішив провести товариша. На ганку хлопці зустріли дільничного, який повертався додому. Зав’язалася перепалка, і міліціонер запропонував проїхати в райвідділ. Хлопець погодився. Коли о 21.30 дільничний повернувся в гуртожиток, вже викладачі почали просити міліціонера відпустити хлопця. "Дільничний відмовився, тому що, за його словами, Ігор буянив у відділі. Відпустити його могли тільки через три доби", - йдеться в повідомленні. Трагічної ночі до райвідділу "4 рази викликали "швидку", але забрати хлопця медики відмовилися".

Крім того, студенти розповіли, що "міліція тисне на студентів, аби підлітки заявили, нібито була бійка, і Ігор сідав до міліційної машини вже побитий з проломленою головою".

В свою чергу у Центрі громадських зв’язків Головного управління МВС України в Києві повідомили, що студента було доставлено до Шевченківського райуправління міліції за нібито грубе порушення громадського порядку. За даними ГУ МВС України в Києві, студент загинув у райвідділі через те, що впав, перебуваючи у нетверезому стані. За інформацією ЦГЗ, "під час перебування в міліції студентові стало зле, і він кілька разів упав, через що одержав черепно-мозкову травму".

У міліції наголошують, що "після смерті судова медична експертиза не виявила слідів насильницької смерті, але при цьому констатувала черепно-мозкову травму і крововилив".

При цьому в ЦГЗ спростовують інформацію про те, що смерть наступила в результаті дій співробітників міліції. За інформацією правоохоронців, "швидку" студентові викликали у зв’язку з тим, що він одержав травму через перебування в алкогольному сп’янінні, проте "швидка" відмовилася госпіталізувати його.

Водночас, прокуратура Шевченківського району Києва порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень працівниками Шевченківського райуправління міліції столиці, де загинув студент.

tsn.ua

29.05.10