14.07.2011   11:11Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Роль місцевих організацій Спілки жінок України у вирішенні питань захисту прав працюючих жінок

Учасники засідання відзначили, що в умовах загострення соціально-економічної кризи все більше актуалізуються проблеми, пов’язані з дотриманням прав жінок. Жінки Чернігівщини представляють 55% населення області, становлячи також більшість серед економічно зайнятої частини населення. Вони мають більш високий рівень освіти у порівнянні з чоловіками, але водночас отримують значно меншу заробітну плату (в середньому тільки 85 % від зарплати чоловіків), несучі на собі тягар подвійної зайнятості (на роботі та в домашньому господарстві).

 

В доповіді Ірина Дорожкіна, директор підприємства “Навчально-методичний центр” профспілок, голова обласної організації Спілки жінок України зазначила, що згідно зі ст. 21 Кодексу законів про працю України держава забезпечує рівність трудових прав усіх громадян. Проте доводиться констатувати, що існує пряма та прихована дискримінація працюючих жінок, особливо жінок з дітьми. Роботодавці віддають перевагу чоловіку, навіть якщо жінка має таку ж освіту та професійну підготовку. Жінкам з дітьми, котрі втратили роботу, набагато важче знову її знайти. Жінки мають значно менший доступ до системи підвищення кваліфікації, що знижує їх конкурентоспроможність на ринку праці.

 

Захист інтересів працюючих жінок є неможливим без достатнього рівня їх інформованості про свої права тому обласна організація Спілки жінок України розпочала проект “Підвищення усвідомлення гендерних прав працюючими жінками” в Носівському і Ріпкинському районах та м. Чернігові за підтримки Посольства Фінляндії.

 

На першому етапі реалізації проекту проведено дослідження щодо стану дотримання прав працюючих жінок, яке показало, що 43% жінок не знають законів про свої права. Оцінюючи розповсюдженість порушень трудового законодавства відносно працюючих жінок-матерів приблизно дві третини опитаних жінок вказали на наявність таких порушень, що допускаються з різною періодичністю.

 

Абсолютна більшість респондентів відзначили, що найбільше випадків порушень їх прав допускають власники приватних підприємств (49%), а також фізичні особи-підприємці (38%). На думку опитаних значно менше порушень допускається на державних та комунальних підприємствах (10%) та у бюджетній сфері (3%). Найбільша частка опитаних вважає, що для покращення стану справ із дотриманням прав працюючих жінок необхідно здійснювати більш жорсткий контроль за дотриманням законодавства (32% респондентів), або змінювати застаріле законодавство (34% респондентів). Таким чином, найбільше опитаних цілком обґрунтовано вважають, що у справі захисту прав працюючих жінок необхідно покладатися саме на законодавчі гарантії та контроль, які має забезпечити держава.

 

На пленумі виступили: Катерина Тимошенко, заст. начальника Головного управління праці та соціального захисту населення; Тамара Назіна, начальник відділу соціально-правового захисту і економічних питань Федерації профспілкових організацій області; Володимир Ковальчук, юрист підприємства “Навчально-методичний центр” профспілок; Людмила Канюка, голова громадської організації “Спілка жінок м. Чернігова”; голови районних організацій Спілки жінок України Світлана Масльонка, Людмила Кізенко та Антоніна Врублевська.

 

В прийнятій постанові учасники засідання визначили основні напрямки роботи обласної, міських і районних організацій Спілки жінок України по значному поліпшенню роботи по підвищенню рівня інформованості жінок з їх правами, а також разом з державними органами влади профспілками посилити захист прав жінок.

 

Після засідання Ірина Дорожкіна поділилась своїми враженнями про участь у Генеральній Асамблеї Міжнародної Ліги ділових і професійних жінок, яка проходила з 16 по 21 червня в м. Хельсінкі.

 

ЧОО Спілки жінок України