14.07.2011   16:12Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В Чернігові відбувся семінар «Відео-школа з прав людини для працівників установ виконання покарань»

Ідея семінару полягала в тому, щоб розробити та виготовити навчальний модуль, присвячений правильній організації взаємодії персоналу ДПтС України із засудженими, що повинна ґрунтуватися на вітчизняній нормативно-правовій базі та міжнародних стандартах дотримання прав людини в умовах позбавлення волі.

У заході брали участь співробітники територіальних управлінь Державної пенітенціарної служби України, що займаються соціально-виховною та психологічною роботою і роботою з особовим складом, а також представники громадських недержавних організацій, які працюють у сфері сприяння дотримання прав людини в установах виконання покарань.

Тренерами та експертами семінару виступили досвідчені фахівці, серед яких:

- Юрій Зайцев – колишній Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини;

- Войтенко Олександр – ГО «М’АРТ»;

- Олександр Букалов – голова ГО «Донецький меморіал»;

- Андрій Черноусов – провідний експерт ГО «Харківський інститут соціальних досліджень»;

- Григоренко Алла – секретар Наукової ради при ДПтС України;

- Дука Олег – старший викладач циклу спеціальних дисциплін Білоцерківського училища професійної підготовки персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України;

- Калашник Надія – доцент кафедри соціальної філософії та управління Запорізького національного університету.

 Асоціацію УМДПЛ представляв Юрій Чумак – голова «Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», помічник начальника по взаємодії зі ЗМІ та зв’язках з громадськістю управління ДПтСУ в Харківській області. Він презентував матеріал, присвячений проблематиці налагодження дієвого співробітництва між територіальними управліннями ДПтСУ та неурядовими організаціями й ЗМІ.

Під час заходу опрацьовувалися:

- концепція та змістовне наповнення (перелік освітніх цілей, завдань та питань, допоміжні тексти та документи) до майбутнього навчального відеомодуля;

- сценарій короткометражного відеофільму, що буде основою майбутніх занять зі співробітниками ДПтСУ;

- методичний матеріал до означених тренінгів.

Крім того, в ході семінару відбувалась безпосередня підготовка групи тренерів для проведення занять на основі нового навчального модулю, 50% з яких – працівники системи виконання покарань України та 50% – активісти недержавних організацій.

Перед редагуванням остаточного варіанту навчального модуля заплановане проведення 1-денної конференції учасників проекту для вироблення рекомендацій щодо удосконалення методичних матеріалів.

Отже, задум навчального фільму по взаємодії персоналу Державної пенітенціарної служби України із засудженими, запропонований співробітниками ДПтСУ, поєднаний зі знаннями представників неурядових організацій у царині міжнародних стандартів дотримання прав людини, помножені на щиру зацікавленість та активну роботу всіх учасників семінару, зумовили плідну співпрацю, яка у найближчому майбутньому повинна призвести до появи унікального навчального компоненту для службової підготовки у вітчизняній системі кримінально-виконавчої служби.

Георгій Кобзар

http://umdpl.info