26.12.2011   18:28Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Про доплати "дітям війни": стан справ на сьогодні

З літа 2011 року ситуація з пенсіями дітей війни суттєво змінилася.

З 06 липня 2011 року було "підредаговано" сам закон. Пунктом 7 Закону про внесення змін до Державного бюджету на 2011 рік передбачено, що стаття 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" застосовується у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів Пенсійного фонду. А Постановою Кабміну №745 для дітей війни передбачено підвищення пенсії у розмірі 49,8 грн.  І тепер, коли ПФУ призначає надбавку в 49,8 грн. - це відповідає законодавству.

Враховуючі, що строк позовної давнини за такими справами становить півроку, юристи вважають, що на сьогоднішній день звернення до суду з позовами про стягнення 30% надбавки не є перспективними. Але це не стосується позовів, які були подані раніше, їх варто довести до кінця.

Найгостріше на сьогодні питання - це виконання судових рішень, які вже винесені на користь громадян. Надзвичайна тяганина у цьому питанні пов'язана з трьома головними причинами.

По-перше, Пенсійний фонд звичайно оскаржує судові рішення і проходить досить багато часу, поки апеляційна скарга потрапить до апеляційного суду, буде розглянута та повернута. На практиці це інколи продовжується й по два роки.

По-друге, після повернення справи позивач має звернутися з заявою до суду з проханням видати виконавчий лист, отримати цей лист в канцелярії суду і відправити його до виконавчої службу. А та теж працює досить повільно.

Нарешті, останні місяці з'явилася ще одна причина, через яку надбавку у передбаченому законом розмірі не можуть отримати навіть ті «діти війни», які вже давно отримували її за рішенням суду щомісячно ("довічно"). Це пов'язано зі зміною в Пенсійному фонді порядку виплати таких коштів. Тепер виплати пенсій і доплат поділені в ПФУ на дві відомості - основну та виплат по виконавчим листам. І для виплат по другій відомості коштів в державному бюджеті не передбачено, тому виплати затримуються на невизначений час. І здається, що чи не єдиний ефективний спосіб захисту порушених таким чином прав людини - звернення до Європейського суду з прав людини.

Більш детальну інформацію з цих питань можна отримати в Чернігівському громадському комітеті захисту прав людини за адресою: м.Чернігів, 14000, вул. Горького 57, тел. (022) 612-532.