27.02.2013   00:00Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Представники Омбудсмана здійснили перевірку установ для дітей у Чернігівській області

Працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму здійснили перевірку установ для дітей у Чернігівській області.

Працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини було здійснено моніторинговий візит за моделлю «Омбудсмен +» до дитячих установ міста Городня в Чернігівської області. До складу моніторингової групи увійшли працівники Департаменту НПМ Офісу Уповноваженого та представник громадської організації М’АРТ.

На момент візиту в Городнянській загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів перебувало 108 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в Городнянській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІ ступенів - 86 дітей, які потребують корекції розумового розвитку.

Під час моніторингу працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Офісу Уповноваженого відмітили низку недоліків, таких як: незадовільний санітарний стан навчальних приміщень, недостатня кількість меблів у спальних кімнатах, відсутність перегородок у душових кімнатах, неможливість користування туалетом у приміщенні в зимовий період. Відзначаються порушення трудової дисципліни.

Деякі недоліки були усунуто керівниками навчальних закладів відразу після візиту. Рекомендації стосовно усунення інших порушень найближчим часом будуть надіслані Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України.