18.04.2013   10:12Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Право на безоплатну правову допомогу та порядок її надання

«Право на безоплатну правову допомогу та порядок її надання» — такою була тема чергового засідання прес-клубу «Ділове слово», що відбулося 17 квітня 2013 року.

У зв’язку з набранням 9 липня 2011 року чинності Законом України «Про безоплатну правову допомогу» в Україні нарешті було започатковано створення дієвого механізму реалізації права громадян на правову допомогу, що має забезпечити належне виконання Україною її міжнародних зобов’язань у сфері прав людини та запроваджує європейські стандарти з надання правової допомоги та доступу до правосуддя.

У ході засідання прес-клубу заступник начальника Головного управління юстиції у Чернігівській області Володимир Бобруйко та директор Чернігівського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Протченко ознайомили представників засобів масової інформації та громадськості з напрямками формування системи безоплатної правової допомоги та результатами роботи центру.

Володимир Бобруйко підкреслив, що відповідно до частини першої статті 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

Він роз’яснив, що Закон України «Про безоплатну правову допомогу» передбачає два види такої допомоги: первинну та вторинну.

Первинна правова допомога включає в себе надання правової інформації; надання консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. Вторинна — захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Право на безоплатну первинну правову допомогу мають всі особи, незалежно від громадянства, які перебувають під юрисдикцією України. Отримати таку допомогу можна в громадських приймальнях при управліннях юстиції або інших органів виконавчої влади.

Володимир Бобруйко зазначив, що протягом 2012 року та І кварталу 2013 року в громадських приймальнях Головного управління юстиції та територіальних управлінь юстиції області було надано 2640 консультацій, у т. ч. 60 громадянам надано допомогу у складанні проектів документів. Крім цього, протягом вказаного періоду було здійснено 271 виїзд 33 консультативних пунктів, під час яких громадянам було надано 1163 консультації правового характеру.

Ірина Протченко повідомила, що з 1 січня 2013 року вступили у дію положення ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», які регламентують надання вторинної правової допомоги. Зокрема, зараз цю функцію виконують лише ті адвокати, котрих внесено до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом, або до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу на тимчасовій основі на підставі договору (в обох реєстрах у Чернігівській області значиться 96 адвокатів, відібраних за результатами конкурсів). На даний час перелік осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, значно розширено.

Зокрема, при затриманні усі мають право на безоплатного адвоката. Після заведення кримінального провадження, при досудовому розслідуванні, судовому розгляді право на безоплатну допомогу мають малозабезпечені особи; діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти; діти, які можуть стати чи стали жертвами насильства у сім’ї. У цьому ж переліку і особи, у справах яких участь захисника є обов’язковою; особи, на яких поширюється ЗУ «Про біженців»; ветерани війни, реабілітовані та низка інших. Забезпечення надання безоплатної вторинної правової допомоги усім категоріям осіб, визначеним ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» впроваджуватиметься поетапно до 2017 року.

Після фактичного затримання особи службова особа, яка здійснила затримання, зобов’язана негайно повідомити про це центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а той, у свою чергу, призначає адвоката та видає доручення для підтвердження повноважень останнього щодо надання правової допомоги. На сьогодні у Чернігівському обласному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги цілодобово працює чергова частина, яка приймає такі повідомлення. Призначений центром з надання допомоги адвокат повинен прибути до затриманої особи протягом години з моменту видання йому доручення, а у виняткових випадках — протягом щонайбільше шести годин.

Ірина Протченко зазначила, що Чернігівським обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги станом на 17 квітня 2013 року було видано 526 доручень адвокатам, у цілому ж в Україні — 16,5 тис. доручень. Чернігівський обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: просп. Миру, 21-А, м. Чернігів, 14000, тел.: (0-800) 213-103.

Департамент інформаційної діяльності та комунікації Чернігівської ОДА