27.05.2013   15:19Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

ВІЛ-інфікованих жінок стає більше, ніж чоловіків

Щороку кожної третьої неділі травня в світі відзначають День пам’яті померлих від СНІДу. Його метою є привернення уваги громадськості до цієї проблеми, соціального захисту ВІЛ-інфікованих, профілактики захворювання.

Про те, якою є нинішня ситуація з ВІЛ/СНІД на Чернігівщині, йшлося під час прес-конференції в обласному центрі.

«Статистика спостережень за померлими від СНІДу в області ведеться з 2005 року, - розповідає головний лікар обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Микола Дейкун.

За словами пана Дейкуна, темпи епідемії СНІДу дещо зменшились. Кардинально змінився статус ВІЛ-інфікованих. Тобто, якщо раніше захворювання вражало представників так званих асоціальних верств населення, то тепер не захищений ніхто. Вдалося також знизити ризик передачі вірусу від ВІЛ-інфікованої матері до дитини.

«Попри те, що СНІД - невиліковна хвороба, застосування ан-тиретровірусної терапії дозволяє значно підвищити якість та продовжити тривалість життя ВІЛ-інфікованих», - підкреслив лікар.

Проконсультуватися та здати кров для безкоштовного обстеження на ВІЛ можна у будь-якому медичному закладі області. У всіх районних та міських лікарнях діють «кабінети довіри».

На думку Миколи Дейкуна, темпи поширення ВІЛ/СНІД можна було б зменшити, якби приділяти увагу не лише лікуванню, а й профілактиці. Зупинити епідемію тільки медичним втручанням неможливо, бо СНІД -хвороба, яка більше залежить не від стану здоров’я людини, а від її поведінки. А для того, щоб її змінити, зусиль лише медицини замало.

Статистика

В Чернігівській області офіційно взято на диспансерний облік 2714 ВІЛ-інфікованих, серед яких 76 дітей. Діагноз СНІД мають 406 чоловік. За віковою структурою найбільша кількість випадків ВІЛ-інфекції в Чернігівській області в 2013 році зареєстрована у віці 30-39 років - 54%. Також в цьому році вперше зареєстровані випадки ВІЛ-інфекції у віковій групі 15-24 становить 5% (5 осіб). Серед ВІЛ-інфікованих, взятих під медичний нагляд у 2013 році, чоловіки і жінки складають по 50%, за аналогічний період минулого року чоловіки склали 57%, жінки - 43%. Переважним шляхом інфікування є статевий: у жінок - він становить 85% , у чоловіків - 52%. Шляхом парентерального введення наркотичних речовин інфікувалося 48% чоловіків та 15% жінок. Найвищі показники поширеності ВІЛ-інфекції реєструються в містах Прилуки і Чернігів та Щорському, Новгород-Сіверському й Прилуцькому районах.

Довідка

Вперше День пам’яті померлих від СНІДу був організований у 1983 році в Сан-Франциско (США). Державні та громадські організації у понад 100 країнах світу відзначають цю дату і проводять заходи, аби згадати тих, хто втратив своє життя від захворювань, спричинених СНІДом, для підтримки людей, що живуть з ВІЛ і постраждалих від його наслідків та для заклику громадськості до рішучих дій з протидії недузі.

Марія Савіна, газета "Чернігівщина" №21 (401) від 23 травня 2013

www.gorod.cn.ua