14.11.2013   23:06Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чому українська Феміда захищає іноземців, а не громадян?

Щасливий шлюб у Чехії закінчився для Марії загрозою втратити дитину, інвалідністю та перспективою залишитися безправною навіть у рідній Україні.

Така доля спіткала жительку Західної України Марію, яка дуже сподівається на захист української Феміди. Задля цього витратила купу грошей на адвокатів, від яких отримала мало користі. Безвихідь змусила жінку, яка ледь пересувається після ускладнень, отриманих під час пологів, звернутися до Центру правової інформації та консультації, створеного Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини, за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Історія, яку розповіла Марія, дуже трагічна, почалася вона років п’ять тому. Розчарувавшись у сімейному житті та залишившись із дитиною на руках, молода жінка не полишала надії на гарне майбутнє. Йшов час, і на горизонті з’явився чоловік-іноземець, з яким вона познайомилась через Інтернет. Він почав засипати жінку подарунками, подорожувати з нею іншими країнами, хотів щоб вона народила йому сина та запропонував одружитися та переїхати до Чехії. Звичайно, Марія погодилася та спочатку сама без доньки виїхала до чоловіка. Молодята купили у кредит будиночок для спільного життя, який потребував добудови та ремонту. Марія з радістю включилася у роботу, бо дуже хотіла облаштувати «гніздечко» та забрати до себе доньку. Згодом здійснилася й ще одна мрія подружжя – жінка завагітніла, згодом поїхала народжувати на батьківщину. Але сталося не передбачуване. Під час пологів трапилися ускладнення, Марія стала інвалідом, самостійно вона може пересуватися лише за допомогою милиць. З вірою, що за кордоном її чекає люблячий чоловік, жінка залишає дітей зі своєю мамою в Україні та їде до Чехії на лікування. Однак вона швидко розуміє, що відношення до неї коханого змінилося. Чоловік, маючи юридичну підтримку в Чехії, помістив Марію на лікування, обіцяючи, що її вилікують та все буде добре. А сам в цей час подав позов до українського районного суду за місцем постійної реєстрації Маші в Україні з вимогою розірвати шлюб.

Про все це Марія навіть не здогадувалася. Коли повернулася після лікування до чоловіка, її життя змінилося – побиття, погрози, відсутність коштів увійшли у життя жінки. Останньою краплею стало ініційоване чоловіком направлення її до психіатричної лікарні. До України жінка повернулася дивом завдяки чеській поліції, куди вона поскаржилася на чергове побиття з боку чоловіка.

Однак дома проблем не поменшало. Український суд став на сторону позивача та розірвав шлюб навіть не врахувавши, що жінки не було у країні, що вона хвора, проходила лікування, не беручи до уваги документи та клопотання, надані до суду мамою Марії.

Зараз Марія та двоє маленьких дітей знаходяться на повному утриманні бабусі та живуть всі з її пенсії по інвалідності. Щоб відновити справедливість, жінка звернулася до районного суду для стягнення хоча б аліментів на утримання сина.

Але як виявилося, українська Феміда зовсім не збирається захищати інтереси своїх громадян, і справа знаходиться на розгляді вже більше ніж 6 місяців. За цей час колишній чоловік подав клопотання про проведення ДНК-експертизи та встановлення батьківства, адже українки «відомі наймички та повії», почав всіляко залякувати Марію, що забере через суд сина.

Як прокоментувала юрист Центру Наталія Піддубна, вислухавши історію Марії та вивчивши документи, нажаль, правова допомога адвокатів, яких родина залучала до справи, виявилася неефективною. Здається, вплив на український суд з боку колишнього чоловіка-іноземця був вагомий. Це не дивно, бо чоловіку є за що боротись – це будинок, в придбанні й облаштуванні якого приймали велику участь Марія та її родичі. Зараз чоловік хоче привласнити нерухомість собі.

- Марія звернулася до нас, щоб отримати можливість захистити права свої та сина в судах як України, так і Чехії. Необхідно подавати в Чехії позов про поділ майна подружжя, якщо до того часу, чоловік не позбавиться всього майна, яке вони нажили за час подружнього життя. Однак для цього необхідно знайти місцевого юриста. Зараз ми шукаємо у цій країні громадську організацію, яка, як й ми, безоплатно допомагає нужденним. Також я порадила Марії уточнити позовні вимоги, просити не тільки аліменти на сина, а й гроші на власне утримання, бо жінка не може працювати та заробляти. Історія нашої співвітчизниці - показовий і яскравий приклад безправності громадян України закордоном, ілюстрація ставлення іноземців до українських жінок. Однак великим розчаруванням стала й заангажованість українських суддів, які захищають грошовитого іноземця попри те, що все законодавство на боці жінки, яку він скривдив, - каже Наталія Піддубна.

P.S.Центри правової інформації та консультацій створені та працюють за підтримки програми “Верховенство права” Міжнародного Фонду “Відродження” в межах ініціативи “Посилення правових можливостей бідних верств населення”. Детальніше про діяльність мережі Центрів, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий простір» www.legalspace.org.