13.12.2013   13:44Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чернігівська міліція долучилася до фестивалю Docudays UA

Саме про дотримання прав і свобод громадян в діяльності міліції в сучасних умовах йшлося під час заняття в системі службової підготовки співробітників Управління УМВС України в Чернігівській області. В його проведенні прийняла участь голова Громадської ради при УМВС України в Чернігівській області, директор благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр» Алла Лепеха.

Алла Григорівна підкреслила, що права людини - громадянські, політичні, економічні, соціальні, культурні - не даруються державою, а належать кожному від народження. Вони - основа людського існування і розвитку, а тому не мають кордонів. Боротьба за ці права, які є універсальними, неподільними, взаємозалежними та взаємопов'язаними, потребує чіткої громадянської позиції і патріотизму, небайдужості й принциповості, розуму та серця. Визнання, дотримання та захист прав і свобод людини не є внутрішньою справою тієї чи іншої країни. Права людини не мають кордонів.

Як відзначив тимчасово виконуючий обов'язки начальника сектору зв'язків з громадськістю УМВС Борис Коновченко, Міжнародний День прав людини, який відзначається 10 грудня, пов'язаний із датою ухвалення ООН Загальної декларації прав людини - одного з головних джерел права в галузі прав людини, який містить каталог основних гарантій та свобод, якими наділені від народження і до смерті усі, хто відноситься до людського роду.

Правоохоронці переглянули документальний фільм «Діти за гратами», присвячений захисту прав неповнолітніх, який викликав жваве обговорення в залі. Присутні також обговорили стан дотримання прав людини та основоположних свобод в Чернігівській області та рекомендації щодо покращення ситуації. На думку правозахисника, в регіоні ще є проблеми в захисті прав безробітних, дотриманні тендерної рівності, захисті прав вразливих верств населення, протидії дискримінації та ксенофобії. Навчання завершилося обговоренням планів про подальшу співпрацю громадських правозахисних організацій та правоохоронців.

СЗГ УМВС України в Чернігівській області