12.02.2014   15:49Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

37 осіб на Чернігівщині було притягнуто до кримінальної відповідальності за корупційні злочини

Упродовж 2013 року правоохоронними органами області до суду направлено 34 обвинувальні акти про злочини з ознаками корупції, 29 з яких за фактом отримання неправомірної вигоди, 4 – розтрати майна, 1 – зловживання владою. До кримінальної відповідальності притягнуто 37 осіб.

Найбільша викрита сума неправомірної вигоди становить 64 тис. грн., яку отримав вже колишній голова однієї з районних державних адміністрацій за надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. У вказаному провадженні ухвалено обвинувальний вирок з призначенням реального покарання у виді позбавлення волі.

Також до суду передано обвинувальний акт щодо судді одного з районних судів, який спільно з адвокатом одержав від обвинуваченого 30 тис. грн. за постановлення щодо нього виправдувального вироку (триває судовий розгляд).

Що ж до адміністративної корупції, протягом минулого року складено 45 протоколів про корупційні правопорушення, з яких 13 – працівниками прокуратури, 23 – співробітниками управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС, 9 – відділом по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю УСБУ.

За результатами їх судового розгляду 36 осіб притягнуто до відповідальності з накладенням штрафу на загальну суму близько 37 тис. грн.

Серед них 11 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 5 державних службовців, 8 співробітників контролюючих та правоохоронних органів (5 – міліції, 1 – цивільного захисту, 2 – санепідемстанції), 12 інших суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення.

Із числа притягнутих до адміністративної відповідальності із займаних посад на цей час звільнено 23 особи, з яких 7 – за скоєння корупційних правопорушень.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області