22.08.2014   23:03Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Постраждалі від наслідків Чорнобиля пікетували Чернігівську облдержадміністрацію

22 серпня під стінами адміністрації зібралися чорнобильці, які виступають проти свавілля обласних чиновників.

За словами мітингуючих у 2010 році в області розпочався "експеримент" і їх позбавили статусу "чорнобильців". В результаті 97 осіб втратили пільги та забезпечення, яке виділяла їм держава.

З того часу почалася судова тяганина та боротьба за відновлення прав. Учасники акції кажуть, що мають рішення судів, згідно яких яких їм мають видати нові посвідчення, але у адміністрації не поспішають це робити.

Правозахисник Ігор Ушкевич представник ВГО Богдана Хмільницького розповів наступне:

- Ми звинувачуємо у бездіяльності обласне керівництво і працівників Департаменту соціальної роботи. З 2010 року правники Департаменту соціальної політики провели експеримент над даними категоріями громадян чорнобильців. З огляду на те, що ця категорія громадян найменша і заступитися за неї нікому, люди мають онкологічні захворювання і практично сил та здоров’я боротися за свої правау них небагато, то їм скасували посвідчення та пільги. Проте ці люди не стали мовчати. У Чернігівській області біля 20 рішень судів прийнято на користь даної категорії чорнобильців. Суди другої та третьої інстанцій стали на захист цієї категорії чорнобильців. Рішення звучали так: дії даних посадових осіб незаконні, рішення які вони прийняли скасовані, а ОДА має повернути посвідчення чорнобильців та пільги. Але на сьогодні рішення суду не виконується.

За його словами до 2010 року ці люди відповідно до медичних висновків отримували пільги, а потім їх скасували. Привід для відміни пільг був наступним: ця категорія громадян не відноситься до потерпілих.

- Але ці люди ніколи і не могли бути потерпілими, - каже Ігор Пушкевич, - цей статус отримують тільки 2 та 3 категорія. До 1 категорії відносяться постраждалі внаслідок вибуху Чорнобильської АЕС.

Як розповіли мітингувальники, такі проблеми у чорнобильців лише у Чернігівській області. У інших областях навіть декілька постраждалих з подібної категорії мають відповідні пільги та статус.

Під час проведення акції до людей із будівлі адміністрації ніхто не вийшов. Правозахисник відніс звернення з вимогами у відділ звернень громадян Чернігівської ОДА. Також він повідомив, що голова облдержадміністрації відсутній, а заступник з гуманітарних питань готовий зустрітися з мітингувальниками.

Звертаючись до присутніх на мітингу, Ігор Пушкевич неодноразово наголосив на тому, що нинішні обласні керівники мають бути люстровані і на заміну їм мають прийти фахові люди, які відповідатимуть посаді і обрані за конкурсом.

На зустрічі з Сергієм Журманом та керівником Департаменту соціальної політики Олегом Русіним мітингувальники відповіді на свої вимоги не почули, а тому питання залишилося невирішеним.

Чернігівський монітор