16.06.2015   09:16Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Як внутрішнім переселенцям реалізувати право на влаштування дітей до дитсатків

Останнім часом виникає низка питань, пов’язаних із влаштуванням дітей внутрішніх переселенців до дошкільних навчальних закладів, що вимагає роз’яснень деяких положень чинного законодавства.

Ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» визначає, що внутрішньо переміщена особа має право на влаштування дітей у дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади. Відповідно до Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 р. №305, дітей до дошкільних навчальних закладів влаштовують батьки, або особи, які їх замінюють. Чинне законодавство не визначає, кого слід вважати особами, що замінюють батьків. На нашу думку, до таких осіб належать не лише усиновителі, опікуни (інакше б вживався термін «законні представники»), а й інші особи, що виконують функції з виховання та утримання дітей.

Також варто звернути увагу на те, що п. 6 Положення про дошкільний навчальний заклад містить вичерпний перелік документів, на підставі яких здійснюється прийом дітей до ДНЗ – це заява батьків або осіб, які їх замінюють, медична довідка про стан здоров'я дитини з висновком лікаря, що дитина може відвідувати заклад, довідка дільничного лікаря про епідеміологічне оточення, свідоцтво про народження. Для прийому дітей до дошкільного навчального закладу (групи) компенсуючого типу додатково подається висновок психолого-медико-педагогічної консультації, територіального лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру, направлення місцевого органу управління освітою.

Прийом дітей переселенців до ДНЗ здійснюється в загальному порядку, однак органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації вправі встановлювати пільги для них (зокрема, щодо позачергового прийому та звільнення від плати за харчування). Також слід зазначити, що в листі Міністерства освіти та науки України від 12.06.2014 № 1/9-310 «Щодо прийому до дошкільних навчальних закладів дітей, які прибули з Донецької та Луганської областей на постійне або тимчасове проживання до інших населених пунктів України», міститься прохання сприяти батькам дітей, які прибули з зазначених регіонів на постійне або тимчасове проживання до інших населених пунктів України, у вирішенні питань, пов'язаних із зарахуванням до дошкільних навчальних закладів.

Також міністерство просить органи управління освітою, керівників навчальних закладів: здійснювати прийом дітей до дошкільних навчальних закладів без попередньої електронної реєстрації; для прийому дітей до дошкільного навчального закладу (групи) компенсуючого типу додатково забезпечувати подання висновку психолого-медико-педагогічної консультації, територіального лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру, направлення місцевого органу управління освітою. У разі відсутності свідоцтва про народження дитини міністерство просить сприяти батькам у його подальшому поновленні у встановленому законодавством порядку.

З практичних питань реалізації зазначеного питання та інших правових проблем вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Нові виклики в правовій підтримці та захисті прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.