24.07.2015   10:29Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Уряд уточнив порядок здійснення державних страхових виплат внутрішнім переселенцям

Кабінет Міністрів України своєю постановою від 08.07.2015 р. №471 частково змінив положення постанови від 01.10.2014 р. № 531 «Про особливості реалізації прав деяких категорій осіб на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Зазначені зміни враховують норми Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в редакції від 28.12.2014р.

Відповідно до зміненої редакції п. 1 постанови №531 особи, які перебувають (перебували) у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями чи фізичними особами або були добровільно застраховані та переселилися з тимчасово окупованої території, району проведення АТО або зони надзвичайної ситуації мають право на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» робочими органами виконавчої дирекції Фонду соціального страхування за фактичним місцем свого проживання.

До утворення зазначеного Фонду та його робочих органів матеріальне забезпечення та соціальні послуги вказаним вище особам надаються робочими органами Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у порядку, встановленому правліннями фондів.

Також визначено, що дія постанови поширюється на застрахованих осіб, які перебувають (перебували) у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями чи фізичними особами, що зареєстровані на тимчасово окупованій території, в районі проведення АТО або в зоні надзвичайної ситуації, але фактичне місце проживання яких розташоване на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.

Слід зазначити, що на виконання постанови КМУ № 531 правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань прийняло постанову від 11.12.2014 р. №20, а правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності – постанову від 26.12.2014 р. № 37, якими визначено порядок надання матеріального забезпечення та страхових виплати особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО.

З практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Нові виклики в правовій підтримці та захисті прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.