15.09.2015   23:05Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Кабінет Міністрів вніс зміни до порядку видачі довідки про взяття на облік ВПО

Постановою Кабінет Міністрів України від 26.08.2015 р. № 636 внесено зміни до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України, району проведення антитерористичної операції чи населеного пункту, розташованого на лінії зіткнення, затвердженому постановою Уряду від 01.10.2014 р. № 509.

Згідно із зазначеними змінами документ отримав нову назву – Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Також відповідно до затверджених змін для отримання довідки про взяття на облік малолітніх, неповнолітніх дітей, які переміщуються без супроводу батьків, заява подається:

- законним представником дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування (одним із опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, адміністрацією закладу охорони здоров’я, навчального або іншого дитячого закладу, в якому постійно проживала дитина);

- службою у справах дітей за місцем виявлення дитини без супроводження законного представника, зокрема якщо: батьки не виконують своїх обов’язків з виховання та утримання дитини з причин, які неможливо з’ясувати, а також якщо дитина прибула за згодою батьків або інших законних представників у супроводі родичів, знайомих чи самостійно, у зв’язку із зарахуванням на навчання до професійно-технічного або вищого навчального закладу за місцем переселення.

Також зміни торкнулися переліку документів, що подаються для взяття на облік. Відтепер разом із заявою про взяття на облік ВПО пред’являє:

- документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України;

- за наявності - документ, що підтверджує факт проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення (це може бути документ, що підтверджує громадянство України, посвідчує особу чи її спеціальний статус, із відміткою про реєстрацію місця проживання, військовий квиток з відомостями щодо проходження військової служби, трудова книжка із записами про здійснення трудової діяльності, документ, що підтверджує право власності на нерухоме майно);

- у разі необхідності - свідоцтво про народження дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У разі втрати або викрадення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, ВПО має повідомити про це територіальному підрозділу ДМС за місцем фактичного проживання, який в одноденний строк видає тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України.

У разі подання заяви законним представником внутрішньо переміщеної особи додатково пред’являються:

- документ, що посвідчує особу законного представника та підтверджує громадянство України;

- документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі).

У зміненому Порядку збережено норму про те, що строк дії довідки про взяття на облік ВПО становить шість місяців з дати її видачі. У разі продовження дії обставин, що спричин или переміщення, строк дії довідки може бути продовжений на наступні шість місяців, для чого внутрішньо переміщена особа має повторно звернутися за фактичним місцем свого проживання до уповноваженого органу.

З практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Нові виклики в правовій підтримці та захисті прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.