26.05.2016   18:15Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Переселенцям про захист трудових та соціальних прав

26 травня 2016 року правозахисники провели семінар для внутрішньо переміщених осіб, що перебувають на обліку в Чернігівському міському центрі зайнятості, на тему: «Захист трудових та соціальних прав вимушених переселенців»

Реагуючи на затребуваність безоплатної правової допомоги саме для цієї категорії осіб, ЧГКЗПЛ спільно з Чернігівським обласним центром зайнятості було проведено семінар на тему: «Захист трудових та соціальних прав ВПО».

Про всі актуальні на сьогодні питання та зміни в законодавстві, а також можливість захисту порушених прав пояснювала юрист Чернігівського громадського комітету захисту прав людини – Наталія Кулікова.

В даному семінарі були розглянуті питання щодо отримання адресної допомоги, адже питання дуже актуальне, наразі поновити виплату адресної допомоги можна лише через суди, оскільки державні органи не беруть на себе відповідальності по призначенню адресної допомоги до урегулювання колізій в існуючому законодавстві. Під час тренінгу було наголошено на тому, що юристи нашої організації вже має успішний досвід в таких справах, тому порадою в даному випадку є не зволікати і не слухати пусті обіцянки, що треба зачекати, а діяти відразу.

Також було зазначено про те, що операція «верифікація» або незаконне скасування довідки вимушеного переселенця торкнулась майже кожного. Зазначені рішення щодо скасування довідки, з якими ми зіштовхуємось кожного дня, виносяться з низкою порушень. Так, Законом України від 20.10.2014 року № 1706­VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» зі змінами, внесеними Законом України від 24 грудня 2015 року № 921-VIII, визначається вичерпний перелік підстав для скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та внесення відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб є обставини. Рішення про скасування дії довідки приймається керівником структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання особи та надається внутрішньо переміщеній особі протягом трьох днів з дня прийняття такого рішення.

Наразі, відповідні органи не просто не повідомляють громадян визначеним законодавчо чином про скасування довідки або внесення особи до «чорних списків», але і навмисно приховують цю інформацію. Як наслідок, особа ні про що не здогадуючись, просто наступного місяця не отримує належні їй виплати, приходить до місцевого соціального захисту, і втрачає день, стає жертвою цькувань і дискримінаційних заяв з боку державних службовців, для того, щоб отримати хоч якусь відповідь.

Також окремою частиною семінар було ознайомлення ВПО, що перебувають на обліку в центрах зайнятості, про їх трудові права та інші соціальні.

В рамках семінару внутрішньо-переміщені особи дізнались і про законодавство, як українське, так і міжнародне, а також міжнародні механізми захисту прав.