10.08.2016   21:52Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Щодо ролі новостворених бюро правової допомоги у житті громад

Бюро правової допомоги є мережею точок активного поширення правової інформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальних громад та соціально вразливих суспільних груп.

Діяльність бюро правової допомоги буде спрямована на досягнення декількох цілей:

• підвищення правової грамотності мешканців сільської місцевості та малих міст;

• сприяння досудовому врегулюванню цивільних та адміністративних спорів і зменшення навантаження на судову систему;

• зменшення ризику обмеження доступу до права і правосуддя для найбільш соціально вразливих суспільних верств внаслідок запровадження виключного права адвокатів на представництво в суді та браком адвокатів у сільській місцевості та малих містах;

• зменшення домашнього насильства, дискримінації та попередження злочинності, насамперед, серед неповнолітніх;

• посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад;

• сприяння більшій залученості територіальних громад до роботи сформованих ними органів місцевого самоврядування;

• оперативна синхронна комунікація змісту реформ, які проводяться Урядом у сфері освіти, охорони здоров'я, соціальній та інших сферах, на рівень територіальних громад;

• запобігання побутовій корупції на базовому рівні.

За своїм статусом бюро правової допомоги не є окремими новоствореними установами, не мають статусу юридичної особи, не мають адміністративного персоналу і не потребують додаткових витрат на адміністрування. Вони є структурними підрозділами 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що вже функціонують. У цьому зв'язку їх мережа є гнучкою і може оперативно коригуватися з відповідним перерозподілом ресурсів у залежності від потреб територіальних громад.

Повне ресурсне забезпечення бюро здійснюється за рахунок частини ресурсів зекономлених в результаті ліквідації управлінь юстиції районного та міського рівня без необхідності виділення додаткових ресурсів з державного бюджету.

За своїм складом бюро є децентралізованим пулом юристів-практиків, які надають безкоштовні правові консультації, користуючись при цьому єдиною базою таких консультацій, яку вони ж самі формують і підтримують в актуальному стані («хмарна технологія» WikiLegalAdvice).

У разі потреби ці юристи також здійснюватимуть представництво в суді за окремими видами спорів для окремих вразливих категорій за рішенням місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги.

«Побічним» наслідком діяльності бюро правової допомоги у середньостроковій перспективі буде приплив “нової крові” до адвокатури на рівні сільських районів та малих міст, стимулювання конкуренції на ринку юридичних послуг та підвищення їх якості.

Станом на 09.08.2016 запущено діяльність 308 бюро правової допомоги, протягом найближчих тижнів буде запущено діяльність ще близько 100 бюро. Всі вони розпочнуть надання послуг з 01.09.2016.