05.08.2016   22:19Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

«Мобільна клініка» відвідала Лебедин

5 серпня 2016 року в актовому залі Управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради працювала «Мобільна клініка» для внутрішньо переміщених осіб. Кваліфікований юрист надавав безоплатну юридичну допомогу в рамках проекту «Правовий захист населення, постраждалого від конфлікту».

Нагадаємо, що проект впроваджується Данською радою у справах біженців у партнерстві з Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини за фінансової підтримки Відділу надання допомоги при надзвичайних ситуаціях Агентства США з міжнародного розвитку (OFDA/USAID).

Серед актуальних питань, з якими зверталися внутрішньо переміщені особи, здебільшого мали місце ті, що пов’язані з отриманням щомісячної адресної допомоги, можливістю здійснювати переміщення по території Україні, не хвилюючись бути позбавленими статусу переселенця, а також соціальних виплат.

Одне із звернень стосувалося необхідності встановлення факту смерті особи, яка померла на тимчасово окупованій території. Це можливо зробити, оскільки такі факти встановлюються судами України на підставі заяв заінтересованих осіб. Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території.

Крім того, це можуть робити і громадяни України, які не змогли виїхати з окупованої території та проживають там, і ті, хто виїхав у безпечніші регіони нашої держави. Подібні справи розглядаються судами невідкладно з моменту надходження відповідної заяви.

а результатами розгляду заяви суд постановляє рішення про встановлення факту смерті, яке підлягає негайному виконанню. З таким рішенням необхідно звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану - для отримання свідоцтва про смерть встановленого зразка.

Також, на зустрічі між переселенцями та юристом Чернігівського громадського комітету захисту прав людини були досягнуті домовленості щодо подальшої роботи щодо захисту їх прав, адже майже у кожного були є проблемні питання.

Контакти приймалень проекту в регіонах:

м. Чернігів

вул. Гонча 57, 14000, Телефон «гарячої лінії»: (0462) 612-532

м. Суми

вул. Бєлінського, 2, офіс 3 Телефон «гарячої лінії»: 095-939-11-11

м. Полтава

вул. Матросова, 4, офіс 3 Телефони «гарячої лінії»: 050-274-52-83; 099-658-56-10

м. Івано-Франківськ

вул. Гаркуші, 2, 4-й поверх, офіс 408 Телефон «гарячої лінії»: 095-310-61-51

м. Житомир

вул. Рильського 9, офіс 213 Телефон «гарячої лінії»: 097-706-69-26