16.01.2017   23:02Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Новації у системі безоплатної правової допомоги

Про розвиток сфери надання безоплатної вторинної допомоги в області та законодавчих нововведеннях розповіла 16 січня 2017 року на прес-брифінгу директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області Ірина Протченко.

Керівник центру зауважила, що з 2013 року очолювана нею установа надає безоплатну вторинну правову допомогу в кримінальному процесі, щорічно забезпечуючи доступ до правосуддя в середньому 1700 підозрюваним та обвинуваченим. Лише минулого року завдяки правовій допомозі центру 145 громадян звільнено від відбування покарання з випробуванням, закрито 55 кримінальних проваджень, 15 осіб виправдано, зафіксовано 31 випадок обрання більш м’якого запобіжного заходу.

З 1 липня 2015-го на Чернігівщині також працюють три місцевих центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – у Чернігові, Мені та Ніжині. Вони забезпечують доступ до такої допомоги всім визначеним законом категоріям осіб у цивільних та адміністративних справах, насамперед, представникам соціально вразливих верств суспільства.

З 1 вересня минулого року в 19-ти районах області розпочали роботу новостворені відділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги – бюро правової допомоги. Їх основні завдання: правопросвітництво, надання безоплатної первинної та забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, а також забезпечення доступу до електронних сервісів Мін’юсту.

Як повідомила Ірина Протченко, у 70% звернень громадян достатньо правових консультацій та роз’яснень і лише 30% – потребують адвокатського втручання.

За період роботи до центрів надійшло більше 8 тисяч звернень від понад п’яти тисяч мешканців області, 659-ти особам призначено адвоката для представництва в судових спорах.

За безоплатною правовою допомогою до бюро звернулося понад чотири тисячі громадян, 162 з них отримали вторинну безоплатну допомогу. Вирішено понад 600 питань, зокрема щодо перерахунку пенсій, оформлення субсидій та земельних паїв, перерахування виплат тощо.

Важливою складовою роботи мережі бюро є мобільні консультування громадян, що дозволяє отримати послуги за місцем проживання чи тимчасового перебування особам, які позбавлені можливості пересування, людям з обмеженими фізичними можливостями та особливими потребами.

Ірина Протченко зауважила, що з прийняттям у грудні минулого року Закону України «Про Вищу раду правосуддя» внесено зміни і до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», норми якого працюють вже з 5 січня 2017 року. Збільшилося коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Це стосується, насамперед, внутрішньо переміщених осіб, учасників бойових дій, у тому числі учасників АТО, ветеранів війни, яким відтепер надаватиметься правова допомога не лише з питань їх соціального захисту, а й з будь-яких інших.

Розширився доступ до правової допомоги і громадян з невеликим рівнем доходів, адже суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості. Крім того, особа, яка звертається за допомогою, має вказати свої власні доходи, а не сукупні доходи сім’ї, як це було дотепер. Це дасть більше можливостей звернутися за допомогою громадянам, законні інтереси та права яких порушуються в сім’ї.

Як зауважила Ірина Протченко, велику зацікавленість у правовій допомозі громадянам виявляють територіальні громади. Так, дев’ятьма районними радами та об’єднаними територіальними громадами області прийнято Програми правової освіти та надання безоплатної правової допомоги населенню громади на 2016 – 2017 роки.

Місцевими центрами укладено 44 Меморандуми про співпрацю з органами влади та громадськими організаціями.