22.12.2018   18:12Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Моніторинг Новгород-Сіверської установи виконання покарань № 31

Моніторинговий візит було здійснено в рамках реалізації національного превентивного механізму співробітниками Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини спільно із Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Чернігівській області.

Під час особистого опитування, від в’язнів не надходили скарги щодо катування або неналежного поводження з боку працівників установи. Слід відзначити роботу адміністрації щодо забезпечення належного рівня морально-психологічного клімату серед в’язнів та персоналу.

Незважаючи на обмежене фінансування в установі проведено певну роботу щодо приведення умов тримання в’язнів у відповідність до вимог національного законодавства. Проте мають місце порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження із в’язнями.

Під час відвідування приміщень збірного відділення ДУ «Новгород-Сіверська установа виконання покарань (№ 31)» моніторингова група виявила, що в цих камерах відсутні вікна, столи, бачки із питною кип’яченою водою. Також у приміщеннях спостерігається підвищена вологість та задуха.

Хоча в установі є велика кількості нових матраців, моніторинговою групою було виявлено матраци у занедбаному стані.

Під час відвідання карцерів було виявлено, що камери не відповідають встановленим нормам для розміщення хоча б однієї особи, камери вузькі, в них недостатньо штучного та природнього освітлення, фактично напівтемрява. У вказаних приміщеннях санвузли перебували в антисанітарному стані, відсутній змивний бачок, а також бачок для питної води.

Також під час візиту встановлено грубі порушення в організації харчування: роздача їжі відбувається в антисанітарних умовах. Посуд в приміщенні харчоблоку застарілий із облущеною емаллю та іржавий.

У камерах установи та інших житлових приміщеннях відсутня примусова вентиляція, внаслідок чого спостерігається задуха, підвищена вологість та наявна пліснява на стінах.

Моніторингова група окремо звернула увагу на неналежні умови праці співробітників установи. Режимний корпус перебуває у незадовільному санітарно-технічному стані, стеля та стіни в коридорах протікають, наявний грибок.

Електромережі використовуються з порушенням правил пожежної безпеки.

У медичній частині установи встановлено недоукомплектований штат лікарів, відсутні посаді лікарів-психіатра та інфекціоніста. Розпорядок дня медичної частини також відсутній. Скарг на медичне забезпечення від осіб, які утримуються в установі, не надходило. Камери інфекційного ізолятора потребують ремонту, на час візиту вони перебували в антисанітарному стані.

За результатом моніторингового візиту до вказаної установи Міністерству юстиції України та прокуратури області буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.