01.03.2019   17:42Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Понорницькому психоневрологічному інтернаті на Чернігівщині намагаються створити підопічним умови, наближені до домашніх

Моніторинговою групою у складі співробітників Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Анастасії Клюги, Лариси Боюк, регіонального координатора взаємодії із громадськістю у Чернігівській області Алли Лепехи та громадський монітор Віктора Тарасова було здійснено моніторинговий візит до Понорницького психоневрологічного інтернату на Чернігівщині.

Під час візиту були виявлені певні порушення та недоліки. В інтернаті відсутня ліцензія на проведення господарської діяльності з медичної практики. Також раз на рік не проводиться огляд підопічних лікарсько-консультативною комісією за участю лікаря-психіатра з метою вирішення питань щодо доцільності їхнього подальшого перебування в інтернаті та необхідності встановлення чи припинення опіки або піклування над ними.

Порушення були зафіксовані і у харчоблоці. На час візиту в обід було приготовлено кашу з піджаркою. Рецептурна картка страви була відсутня, а замість м’яса підопічним приготували смажене сало.

Моніторингова група зауважила, що жінки, зазвичай, впродовж дня перебувають в так званій «ігровій кімнаті» та в холодну пору року не виходять на вулицю.

Понорницький психоневрологічний інтернат розрахований на проживання 80 жінок з психічними розладами. Адміністрація установи намагається створити підопічним умови, наближені до домашніх. За особистої ініціативи директора частково замінено старі ліжка з панцирними сітками на нові з ортопедичними матрацами. Найближчим часом будуть замінені усі старі ліжка.

Також з метою соціалізації підопічних було закуплено пральні машини та електричну кухонну плиту. Під час особистих розмов, без присутності третіх осіб, жінки розповіли, що мають можливість готувати їжу самостійно, адміністрація їм цього не забороняє.

За результатами візиту будуть підготовлені акти реагування Уповноваженого та направлено до Чернігівської обласної державної адміністрації.