03.10.2005   22:26Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В Корюківському районі порушуються права землевласників

Виникають питання? Отож і в мене виникли такі: хто це вилучатиме чи вже вилучив землю? Де та земля знаходиться і скільки її? На якій підставі вилучатиметься вже розділена земля? Хто її оцінив як "малопродуктивну" те заліснену? Мало того, що цієї весни селяни віддали свої земельні паї під мінімальний відсоток, а майнові паї — безоплатно новому орендарю (за сприяння нової районної влади та "старого" сільського голови Перелюба), так тепер ще й земельки захотілося?

Так от, станом на 19 вересня 2005 р. більшість таких заяв було зібрано із власників сертифікатів депутатами Лерелюбської сільради. Притому велика кількість людей, особливо похилого віку, підписували такі заяви, навіть не прочитавши, а що вони підписали — їм ніхто не пояснював. Питаю в секретаря сільради: а якщо я не даю дозвіл на зменшення вартості паю? Відповідь: тоді, можливо, вам доведеться платити за видачу акта на право власності на землю.

Виходить — або ділись, або плати? Питаю: а чому ж у сусідньому селі не зменшували паю? Відповідь: а там вчасно землю людям виділили. Питаю: а чому ж перелюбцям вчасно не виділили? Відповідь: це не до нас. Також у сільраді мені повідомили, що все людям пояснять на зборах. Тож підписуйте, люди добрі, а вам колись пояснять, що ви підписали. Зараз у людей у сертифікаті зазначена площа в чотири з лишком гектари. А скільки її залишиться? Поки що ніхто з перелюбців не знає. Деякі люди обурюються, не підписують цих заяв. Нехай би розділили продуктивну землю, а на додачу — й малопродуктивну. Хтось би з цієї землі зробив продуктивну, хтось би гриби на ній збирав, а хтось би й дров напиляв, бо зараз причіп дров коштує більше 200 грн. Не здивуюся, якщо ця "малопродуктивна" земля (чи її частина) буде знаходитися поближче до села, і райземвідділ здасть її якомусь ділку в оренду, який її спокійнісінько оброблятиме.

 

В'ячеслав КОЦЕГУБА.

с.Перелюб, Корюківський район.

 

«Сіверщина», 30 вересня 2005 року