08.10.2005   07:00Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

7 тисяч гривень за моральну шкоду держава повинна сплатити голові Чернігівського осередку НРУ Віктору Лабазову. Але він з цим не згоден

— Дев'ять діб мене тримали в Прилуках, шість — у Чернігівському СІЗО, — розповів Віктор Лабазов. — У камері №34, крім мене, було шість чоловік. Вони вже знали, що я "політичний" в'язень, і відразу звільнили місце на нарах біля вікна, сказали, що саме там свого часу сидів і свекор і Юлії Тимошенко. У Чернігівському СІЗО я оголосив сухе голодування і дотримувався його всі шість діб. До речі, через два дні я залишився в камері один. Решту перевели, мабуть, щоб не було "поганого політичного впливу", що впливає на тюремний колектив.

19 січня 2005 року суд повністю виправдав Віктора Лабазова. Згідно з судовим рішенням, держава повинна була компенсувати збитки за незаконний арешт, слідство і т.д. У і ролі відповідача у такому випадку закони України передбачають Державне казначейство.

16 травня Прилуцький міськрайоний суд розглянув позов Віктора Лабазова. Завдану йому шкоду Віктор Станіславович оцінив у 300 тисяч гривень. Суд постановив сплатити і 15 тисяч.

Аналогічний позов заявляв Микола Кіреєв на суму 100 і тисяч гривень, повинен був отримати 7 тисяч гривень. Обидва розцінили визначені суми як сміхотворно низькі і порівняно з завданою їм шкодою і подали апеляційні скарги. Як і бачимо, Чернігівський суд знизив більш ніж наполовину суму : відшкодування Лабазову і в 1,5 тисячі гривень оцінив шкоду, завдану Кіреєву. "Ми обурені і збираємось подавати касаційну скаргу до Верховного Суду", — сказав Віктор Станіславович.

 

* * *

Віктор Лабазов — 1960 року народження. Донедавна був холостяком. І от — новина. Незламний борець з режимом все-таки одружився кілька місяців тому! Його молоду дружину звуть Оксана (прізвище взяла чоловікове), вона журналіст київського політичного тижневика "Українська доля". Пройшла з майбутнім чоловіком всю виборчу кампанію. Про його арешт дізналася з новин 5-го каналу. Разом Лабазови були і на Апеляційному суді. Вони ще не вирішили, де будуть жити — в Прилуках, чи в Чернігові. І як витратять суму морального відшкодування — також не вирішили.

 

Ольга МАКУХА

 

«Вісник Ч», №40, 6 жовтня 2005 р.