08.11.2005   18:11Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Громадська приймальня - в жіночій колонії

В цій ситуації переважній більшості українських громадян для вирішення своїх життєвих проблем дуже важко самостійно розібратися в законодавчому масиві, а якщо вони і знаходять необхідні правові норми, то нерідко у них важко розібратися без допомоги освіченої в галузі права особи. З огляду на це, важливого значення набуває питання надання правової допомоги особам, засудженим до позбавлення волі, яким реалізувати  своє право на правову допомогу, надане статтею 59 Конституції України, набагато важче, ніж пересічним громадянам нашої держави.

 

З цією метою за ініціативою міської спостережної комісії (голова Заіка В.М.) в Чернігівській ВК №44 створена і функціонує громадська приймальня, де засуджені жінки можуть отримати кваліфіковану юридичну допомогу.

 

 В минулий четвер в громадській приймальні, крім  представників благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр», які є членами міської спостережної комісії,  жінок приймали   працівники   обласного управління юстиції.

 

 Головні спеціалісти відділу правової роботи, правової освіти, реєстрації нормативно-правових актів та легалізації об’єднань громадян обласного управління юстиції Дасюк С.В. та Бобруйко В.А. давали відповіді жінкам на питання, які стосуються цивільно – правових відносин.

 

 Вони консультували засуджених жінок з питань наслідування майна, передачі його в тимчасове користування в зв’язку з відбуванням покарання, адже в колонії відбувають покарання неодноразово засуджені жінки, термін перебування багатьох із яких в ізоляції тривалий, а часто буває так, що перебуваючи в місцях позбавлення волі, вони втрачають не тільки соціально – корисні зв’язки, але й право на майно і житло.

 

Алла Лепеха,

„Чернігівський жіночий правозахисний центр”