11.01.2006   23:55Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

«ОПОРА» провела круглий стіл „Інформаційна діяльність громадських організацій Чернігова: проблеми та перспективи”

Дійсно цікавою для обговорення стала тема запропонована журналістом газети «Деснянська правда» Станіславом Клопотом. Він висвітлив своє бачення існування і функціонування громадських організацій, назвавши взаємовідносини останніх з пресою ні чим іншим, як грою в „коти - миші”. Пан Клопот висловив ряд пропозицій і умов, притримуючись яких, громадські організації можуть розраховувати на потужну підтримку з боку засобів масової інформації. Дана заява викликала суперечки в поглядах присутніх. Зокрема колега пана Клопота, назвав сучасні ЗМІ „засобами масової агітації”, що є наслідком приналежності пріоритетної кількості видань органам державної влади і місцевого самоврядування, також наголосивши, що ЗМІ повинні незалежно інформувати населення.

Останнє слово було надано представнику ГО «Молодіжний інформаційний центр» Юрію Паперному, який зокрема, підводячи висновки зустрічі, висловив свою думку, щодо складності і багатогранності обговорюваного питання. «В стосунках ЗМІ-НУО все актуальніше постає проблема нестабільності громадських організацій, їх політична заангажованість. Публікуючи інформацію громадських організацій в пресі, треба чітко усвідомлювати тонку межу між соціальної рекламою, яка розповсюджується неурядовими організаціями, та матеріальним підтекстом такої інформації», - зазначив Юрій Паперний.

Останнім моментом заходу стала так звана презентація Інтернет – сайту, створеного для налагодження стосунків між громадськими організаціями, органами влади і засобами масової інформації. Пріоритетним напрямком даного сайту має стати висвітлення діяльності НУО, новини, законодавство і ті. Цікаво, що організаторами було зроблено наголос на той факт, що даний крок є новим для Чернігівської області. Не можемо втриматись і не виправити шановних колег в хибності цих стверджень. Оскільки Чернігівським громадськім комітетом захисту прав людини вже на протязі року реалізується Інтернет-проект «Права людини в Чернігівській області». Цей Веб-ресурс користується значною популярністю не тільки в Чернігівській області, а й на всеукраїнському рівні.

 

Надія Акімова,

Чернігівський громадський комітет захисту прав людини