01.03.2006   23:29Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

„ОПОРА” про підготовку до виборів в Чернігівській області

Спочатку кілька моментів із закону України „Про вибори народних депутатів”. 32 його стаття говорить про те, що дільничні виборчі комісія мають бути сформовані до 18 лютого, а не пізніше ніж через три дні після того, тобто до 21 лютого має відбутися перше засідання на якому повністю сформована і укомплектована комісія має прийняти присягу і розпочати роботу. До того часу мають бути визначені голова, заступник, секретар та інші члени виборчої комісії, ДВК повинна мати приміщення відповідної площі, печатку та сейф для зберігання документації. Так само, не пізніше 21 лютого комісія має отримати список виборців та бланки відкріпних посвідчень (41-42 статті закону). З цього часу виборці вже мають право перевіряти себе у списку виборців та отримувати відкріпні посвідчення. Знаючи, що не побачивши себе у списку виборців після 23 березня громадянин не зможе проголосувати вони, звичайно ж, приходитимуть на дільниці щоб переконатися в своїй наявності у списку. 43 та 82 статті говорять про обов’язок членів ДВК до 28 лютого та 18 березня надіслати виборцям іменні запрошення (відповідно, перший та другий раз). Це ті обов’язкові процедури, які згідно з законом мають виконати дільничні виборчі комісії в лютому.

 

Що ж ми маємо насправді станом на 28 лютого? Спочатку на прикладі Ніжина та 214 округу. Сформовані ще не всі ДВК, а якщо і сформовані то переважно не в повному складі, часто менші за визначену законом квоту. Ще не на всіх дільницях визначені голови, заступники та секретарі, багато з них вже написали відмови, деяких члени комісій фізично не можуть знайти. Про засідання 21 лютого не може навіть йти мова. Лише на кількох дільницях воно відбулося 22 лютого, а в більшості 24-26 лютого (дільниці № 12, 22, 23 лише планували провести своє засідання 27 лютого). На дільницях №6, 7 та 9 його не було взагалі. Так само, пізніше комісії отримали списки виборців (деякі ще не отримали). Бланків відкріпних посвідчень комісії ще не отримали взагалі! Хоча, нагадуємо, виборці вже з 22 лютого мали право їх отримувати. Уявіть собі ситуацію: громадянин, припустимо 25 лютого їде голосувати в іншу область  і за день до того прийшов на дільницю отримати відкріпне посвідчення, а там йому кажуть, що їх іще немає і будуть пізніше. Виборець не отримає відкріпного і буде позбавлений визначеного Конституцію права голосу. Реальна ситуація, правда ж?

 

На жодній дільниці немає печатки! Вся документація, в тому числі, бланки відкріпних посвідчень, через це фактично заблокована. В розмові з нами голова окружної комісії № 214 Надія Голубєва сказала, що планується, що їх виготовлять лише наприкінці першого тижня березня. Проблема, за її ловами полягає в тому, що ЦВК пізно передала кошторис та необхідні коди для виготовлення печаток.

 

Більшість дільниць не має сейфу для зберігання документації. На 24-й дільниці міста Ніжина сейф є, а ключів від нього немає. Не сейф виходить, а металева шафа якась. Окремі дільниці ще не мають приміщення і збираються на засідання на вулиці (№ 14, 4 та деякі інші). 8-ма дільниця своє перше засідання проводила в холі 17-ї школи без голови, заступника, секретаря та будь-якої документації. Дільниці ще не отримали іменні запрошення. Кажуть, що це буде наприкінці цього тижня, але ж по закону вони мають бути рознесені до останнього дня виборів.

 

Окремо гостро стоїть питання про укомплектованість ДВК. Взагалі, в цьому окрузі зафіксовано близько 50% відмов від роботи в комісії. Коли на семінарі я починав говорити про кримінальну відповідальність членів комісій якась жіночка з першого ряду мені сказала: „Мовчіть, бо зараз і цих порозпугуєте!”. Більше семи дільниць у місті Ніжина через відмови голів, їх заступників або секретарів зараз не можуть нормально працювати. Складається таке враження, що окремі партії просто мають намір зірвати вибори в 214 окрузі. Повністю укомплектували дільниці своїми представниками лише дві партії – „Наша Україна” та БЮТ. Решта або не дали подання до ОВК або їхні представники вже встигли написати відмову.

 

Значно кращою, але тек само з порушенням законодавства виглядає ситуація  215 територіальному окрузі. 28 лютого під час нашого семінару в Прилуках дільничні комісії саме отримували в ОВК печатки. Формування ДВК на задовільному рівні, за словами голови окружної комісії Світлани Щербини зафіксовано близько 15% відмов від роботи в ДВК, але цю ситуацію планують швидко вирішити і більша частина комісій сформовані. Хоча тут так само все відбувається із затримкою десь на тиждень. Велику проблему члени окружної та дільничних комісій вбачають в поганій роботі місцевих осередків партій які не укомплектували своїми членами дільниці. „Прикро, що законом не передбачена їхня відповідальність за це”, - такі слова часто звучали як в Прилуках, так і в Ніжині.

 

Під час семінарів представники „ОПОРИ” та інші залучені до роботи в проекті тренери розповіли членам ДВК як виходити з конкретних ситуацій і, сподіваємося, що це якось допоможе покращити стан організації виборів в цьому окрузі. Кажуть, що в той день в Ніжинській окружній комісії були великі черги, а кілька дільниць провели свої перші засідання і отримали від ОВК відповідні документи. Сподіваємося, що дільниці різних рівні якомога швидше вийдуть з цієї ситуації на нормальний графік роботи і надалі все робитимуть вчасно. Так само, хочеться, щоб проблеми, які виникли не поставили під сумнів результати виборів 26 березня.

 

Олександр Ломако,

тренер в проекті „Сприяння організації виборів в Україні”,

член Центральної Координаційної Ради

Всеукраїнської громадянської мережі „ОПОРА”

o.lomako@opora.org.ua