17.03.2006   19:50Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Керівник апарату облдержадміністрації розповів про хід формування виборчих дільниць

Проблеми виникають з формуванням дільничних виборчих комісій. За словами Володимира Приходька, станом на 17 лютого було сформовано всього 38% дільничних виборчих комісій. Станом на 2 березня до роботи були готові 91% комісій. “Станом на 15 березня дільничні комісії сформовані практично на 100%, проте певні ротації відбуваються щодня, - повідомив п. Приходько. – Приміром, сьогодні представники 4 партій надіслали заяви про відмову в роботі комісій”. В цілому ж Чернігівська область входить до п’ятірки лідерів з підготовки до виборчого процесу.

Серед головних проблем, які доводиться вирішувати місцевій владі, Володимир Приходько назвав такі. “У маленьких селах, де на виборчій дільниці зареєстровані від 100 до 150 виборців, часто неможливо знайти адміністративне приміщення, яке б за розміром відповідало вимогам законодавства, - повідомив гість прес-центру. – А на великих дільницях необхідно збільшити кількість кабінок з 5-6 до 10-12, щоб не утворювалися черги, адже на читання виборчих бюлетенів кожен виборець має витратити близько десяти хвилин”. Проблеми виникають також із комплектацією дільничних комісій. “Ми добиваємося, щоб кількість членів дільничних комісій була не мінімальною, а максимальною, адже навантаження на них буде дуже серйозним”, - повідомив він.

Багато зауважень, за словами керівника апарату ОДА, викликають також списки виборців. Це пов’язане з тим, що, по-перше, в районних органах міліції відсутні електронні бази даних, по-друге, відділи реєстрації цивільного стану громадян не зобов’язані надавати інформацію про померлих, тому в списках зустрічаються так звані “мертві души”. По-третє, частина неточностей у списках пов’язана із зміною назв вулиць, недостовірним перекладом імен чи прізвищ виборців. Робота над вдосконаленням списків триває в усіх районах Чернігівщини.

На думку Володимира Приходька, за основу цьогорічних списків виборців треба було взяти списки ІІІ туру минулорічних президентських виборів, які були досить точними. “Якби ми почистили списки на основі даних, наданих РАГСами та районними органами міліції, то їх можна було б назвати дуже точними”, - зауважив п. Приходько.

 

Чернігівський прес-клуб реформ