13.04.2006   23:26Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Прокуратура порушила 2 кримінальні справи відносно міліціонера за побиття хлопця-інваліда і неправдиві свідчення

27.02.2006р. працівниками міліції лінійного відділення на ст.Щорс УМВС на Південно-західній залізниці до приміщення відділення був доставлений підозрюваний у вчиненні цього грабежу, 18-річний Сергій Дацій. У відділенні йому були завдані тілесні ушкодження у вигляді струсу головного мозку, забою м’яких тканин обличчя, волосистої частини голови, забою вушних раковин, забою лівого коліна, які, згідно довідки експерта, належать до категорії легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров’я.

 

У подальшому, в ході розслідування кримінальної справи за фактом грабежу, було встановлено, що в дійсності частину грошей із заробітної плати в сумі 700грн. В.Сергійко віддав чоловікові, якому заборгував їх, а решту програв на гральних автоматах. Телефон марки “Самсунг” він згодом продав. Для виправдання перед родиною міліціонер подав до Щорського РВ УМВС України в Чернігівській області завідомо неправдиве повідомлення про вчинення тяжкого злочину. При цьому він, як і належить, попереджався про кримінальну відповідальність за таку дію.

 

Внаслідок виявлення цих фактів відносно В. Сергійка прокурором Щорського району було порушено кримінальну справу за фактом завідомо неправдивого повідомлення про злочин (ст. 383 Кримінального кодексу України). Одночасно, за фактом перевищення службових повноважень працівниками ЛВ на станції Щорс УМВС на ПЗЗ, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 365 Кримінального кодексу України, кримінальну справу порушено Чернігівським транспортним прокурором. На сьогодні ці справи об’єднані в одне провадження, досудове слідство по них проводиться Чернігівською транспортною прокуратурою. Відповідальність за обома статтями — позбавлення волі на різні терміни (до восьми років).

 

Про це повідомив старший помічник прокурора Чернігівської області з питань нагляду за додержанням і застосуванням законів на транспорті Віктор ЄВХИМЕНКО.

 

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

 

Високий Вал