17.04.2006   23:47Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Роздержавлення назріло! Звернення телекомпанії "Прилуки" щодо тиску на ЗМI

Але й російська реальність, коли олігархи стали диктувати ЗМІ умови редакційної політики, а то й теми, «свобідних українців» не повинна задовольнити… Ідеали Майдану не дозволяють.

Однак досвід приходу до влади на місцях «найдемократичніших» за намірами сил свідчить про те, що вони відразу ж починають з повного підпорядкування собі міс­це­вих ЗМІ. Це ми більше року спостерігали після президентських виборів, коли ряду районних газет чи їх керівни­ків, незважаючи на меморандум «про нена­пад», підписа­ний між Асоціацією регіональних ЗМІ та губернатором, довелось відстоювати свої права в суді, а декому й піти під нищівним тиском. Після парла­ментських ви­борів ця «процедура», коли та чи інша місце­ва «коа­ліція», не те, що без задекларованого «прозорого», «із залученням громадськості», обговорення назрілих проблем, а взагалі безпардонно, під жорстким політичним тиском пробує звільнити керівництво місцевих ЗМІ.

Сьогодні колектив комунального підприємства телекомпанії «Прилуки» поширив звернення, в якому протестує проти свавілля новообраного мера Юрія Беркута, до речі – соціаліста, і якоїсь «коа­ліції», рішенням якої він прикривається. Де це рішення? Ким підписано? Яким чином оприлюднене? На ці питання поки що відповіді немає. Але на знак протесту міське телебачення, стурбоване ситуацією, що склалась, у цей день, 17 квітня, вже не вийшло в ефір.

 

Віктор Криворучко

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Прилуцькому міському голові

Беркуту Юрію Володимировичу

 

Копії:

 

представнику національної  ради України з питань телебачення та радіомовлення в Чернігівській області, голові обласної організації національної спілки журналістів Мельнику Леоніду Петровичу;

 

начальнику відділу в справах преси та інформації облдержадміністрації Никоненку Дмитру Миколайовичу;

 

заст. голови обласної державної  адміністрації Тандурі Володимиру Миколайовичу

 

редакціям газет «Деснянська правда», «Гарт», «Чернігівський вісник», «Град Прилуки», «Прилуччина», «В двух словах».

 

                                                                 

 

Відкритий лист

 

 Ми, трудовий колектив КП ТК «Прилуки»,  звертаємось до Вас як до засновника і висловлюємо глибоку стурбованість станом справ на підприємстві. Умови, в яких ми працюємо, ведуть до повної зупинки життєдіяльності телекомпанії. Не вистачає фінансових, матеріальних ресурсів для продуктивної роботи. Щодня виходить з ладу частина обладнання: відеомагнітофони, мікшерські пульти тощо. Ми намагаємось триматись «на плаву» і дуже часто залучаємо до роботи власну домашню техніку - відеомагнітофони і єдину донедавна придатну для роботи особисту відеокамеру нашого співробітника. (до речі, за 1.5 роки роботи в наших умовах вона повністю вийшла з ладу). Ненормований робочий день для співробітників іноді переростає в цілодобову «бойову ситуацію». Адже нас лише 5 журналістів, двоє з яких працюють на 0.5 ставки, 1 оператор відеозйомки, 2 оператори монтажу програми «Музична мозаїка», зйомки дикторів для «Новин», «Погоди», «Огляду преси» та ішних студійних зйомок, 2 оператори монтажу репортажів для «Новин».

 

Приміщення також не придатне для продуктивної роботи. Вже навіть  зовнішній вигляд приміщення ( а це, як відомо,  наше обличчя) говорить,  само собою про стан на телекомпанії. Відсутня звукоізоляція, за одним столом на одному стільці працюють по черзі по 2 працівники, журналісти вимушені гтувати репортажі в одній кімнаті, як ягнята в сільській кошарі. Про яку якість роботи можна говорити в таких умовах?

 

 Ми вже звикли до ситуації, що для телекомпанії у місті ніколи не вистачає грошей. Це і є головною причиною наших негараздів. Та все ж ми працюємо, вдосконалюємось самі і поліпшуємо канал вцілому, маємо глядача та клієнта, трудимось, щоб задовольнити інформаційний попит громади. І навіть у цій безнадійній ситуації  ми бачимо промінець перспективи. Тому, що нова влада задекларувала свободу та незалежність засобів масової інформації. Про це неодноразово наголошував Президент України Віктор Ющенко, про це йдеться у меморандумі, підписаному між головою обласної державної адміністрації Миколою Лавриком та засобами масової інформації нашої області.  Саме ці заяви і документи засвідчують, що наші журналісти нарешті отримали справжню, а не на словах свободу діяльності.  

 

Натомість останні події на телекомпанії змушують нас звернутися до Вас і громадськості, аби не похитнути цю нашу віру в розбудову демократії в Україні. Минулої п’ятниці на вашу вимогу директор телекомпанії Валерій Дорошенко змушений був написати заяву про звільнення. У зв’язку з цим колектив телекомпанії заявляє, що категорично не згоден із заходами, завдяки яким нова влада, прихід якої ми щиро вітаємо як перемогу демократії в нашому регіоні,   намагається будувати стосунки із журналістами, засобами масової інформації.

 

На телекомпанії працює команда,  яку згуртовує, мобілізує, налаштовує на позитив її керівник Валерій Володимирович Дорошенко. Він завжди може  дати фахову пораду. Він на сьогодні єдиний в місті  дипломований спеціаліст в галузі телебачення.  Фахівці загальнодержавного рівня, викладачі інституту журналістики, оцінили його вміння і знання – Валерій Дорошенко закінчив інститут журналістики з відзнакою. Це керівник, з яким колектив згодний працювати і виживати сьогодні.

 

На зборах колективу КП ТК «Прилуки» 17.04.06 ми вирішили просити Вас залишити його на посаді директора КП ТК «Прилуки» Дорошенка В.В., бо не бачимо об’єктивних причин для його звільнення і розцінюємо це як факт тиску на засіб масової інформації та його керівника, що суперечить законодавству, а також принципам свободи слова та свободи преси, задек­ларованим Президентом, Верховною Радою та Кабінетом міністрів України, партіями і блоками, що перемогли на парламентських виборах 26 березня ц.р. Просимо позитивно розглянути наше колективне звернення до 20.04.06.

 

На знак  протесту проти недемократичних дій влади заявляємо, що  сьогодні, в понеділок 17  квітня 2006 року,  колектив телекомпанії відмовляється виходити в ефір.

 

До звернення додаємо заяви всіх працівників про звільнення з роботи на знак незгоди із подачею під політичним тиском заяви на звільнення  директором КП ТК «Прилуки» Дорошенком В.В., а також прохання до нього про відкликання заяви.

 

«Високий Вал»