10.05.2006   23:55Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Прокурори вивчають особливості Європейської конвенції з прав людини і застосовують її на практиці

У якості викладача на цьому семінарі виступила начальник відділу прокуратури Чернігівської області Тетяна Варуша, яка пройшла підготовку за програмою Ради Європи. Також перед слухачами виступив експерт цієї програми, директор Інституту підготовки кадрів Академії прокуратури України, старший радник юстиції Олександр Толочко. Він, зокрема, сказав:

 

— Сьогодні українським правникам необхідно ретельно вивчати всі аспекти застосування  цієї Конвенції. Ми маємо робити все можливе для забезпечення її дотримання в Україні, щоби в наших громадян не було підстав звертатись до Європейського суду. Поки що збільшенню кількості таких звернень сприяють і недоліки окремих норм українського законодавства, і відсутність на місцях традиції узгодження усіх правових дій з цим міжнародним документом. Однак зворотного шляху в нас нема: ми вже сіли в цей поїзд і зійти не можемо.

 

Європейська конвенція про захист прав людини та основних свобод з кожним роком усе частіше стає актуальною для простого українця. По-перше, все більше наших співгромадян подають скарги до Європейського суду з прав людини. В результаті, якщо в 2002 році цей суд розглядав лише одну справу за позовами громадян України, то в 2003 — 6, в 2004 — 13, а в 2005 — вже 120. А кількість прийнятих для розгляду скарг від українців перевищує ці цифри в багато разів.

 

По-друге, у деяких випадках до положень Конвенції можна напряму апелювати в українських судах. Зокрема, коли якийсь аспект права не передбачений в законодавстві нашої держави, або передбачений так, що суперечить цьому загальноєвропейському документу. Наприклад, прокурори відділу представництва інтересів громадян і держави в судах прокуратури Чернігівської області, виступаючи в судових засіданнях як захисники громадян соціально незахищених категорій, вже по двох справах успішно апелювали до норм європейської Конвенції. В одному випадку це був захист прав жителів одного з сіл Чернігівської області на приватизацію своїх будинків, у другому — захист права людини на критику публічної особи. В обох випадках чернігівські суди у своїх рішеннях положення Європейської Конвенції врахували.

 

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

 

«Високий Вал»