24.05.2006   22:56Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Міліція тисне на журналіста?

Спочатку нагадаю, що у вищезгаданій публікації мова йшла про селян, яким вже 7 років не віддають на руки державні акти на право приватної власності на земельну ділянку. Цей “наклепницький” факт дуже образив пана Боровика – “зберігача” виготовлених державних актів. Тому він звернувся з відповідною заявою до правоохоронних органів.

 

Мабуть, аби швидше докопатися до істини, міліція одразу вирішила взяти пояснення у автора публікації. Хоча, на мою думку, доцільніше було б шукати правду у авторів наступних документів, ніж у кореспондента, який вже розповів усе, що хотів.

 

У грудні 1999 року сільські голови сіл Свердловка та Мезин надають довідку “Чернігівському філіалу інституту землеустрою у тому, що державні акти на право приватної власності на рільні земельні частки (паї) вручені членам агрофірми “Авангард” 12-21 грудня 1999 року”.

 

9 березня 2001 року в газеті “Сіверщина” від імені головного спеціаліста Чернігівського облземуправління друкується стаття ”Земля ще без господаря...”, в якій повідомляється, що керівники окремих підприємств (серед них і керівник ТОВ “Авангард” О.Г. Боровик) “попіклувалися про селян і урочисто вручили їм державні акти на право приватної власності на землю.”

 

18 березня 2006 року на сході жителів села Свердловка Коропського району стало відомо, що до теперішнього часу жоден власник земельного паю не отримав на руки вищезгадані державні акти.

 

Далі “встановлено, що за розпорядженням голови Коропської районної державної адміністрації №86 від 27 березня 2006 року” виготовлені державні акти (і треба розуміти роздані людям) “визнані недійсними та підлягають поверненню до райдержадміністрації”.

 

І найцікавіше! 10 травня 2006 року начальник Коропського райземвідділу підписує звіт, у якому цифри знов стверджують про те, що всі “фактично оформлені державні акти” видано громадянам Cвердловської селищної ради.

 

Аби якось розібратися з долею державних актів, я звернувся за допомогою до авторів наведених документів.

 

Мезинський сільський голова підтвердив факт підписання їм вищезгаданої довідки, а запитання: “Чому акти не видано людям?”, переадресував до О.Г. Боровика.

 

Олександр Боровик, Свердловський сільський голова, начальник Коропського райземвідділу й голова Коропської РДА від коментарів утримались.

 

Думаю, тут є над чим попрацювати правоохоронним органам.

 

Сподіваюся, тепер їм вистачить кандидатур для взяття пояснень. І до кореспондента вони звернуться в останню чергу.

 

 

Олексій ДАШЕВСЬКИЙ

 

Вискоий Вал