30.05.2006   20:11Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Як запобігти поширенню ВІЛ/СНІДу

Високий рівень інфікування споживачів наркотиків пов'язаний з повторним використанням шприців. За даними реабілітаційного центру "Ступені", так діють майже 90%. Є й такі, хто використовує чужий шприц. Фахівці центру "Ступені" вважають, що інфекція може міститися і у самому наркотику, який виготовляється "кустарним" способом.

 

Останнім часом збільшилася кількість випадків ВІЛ-інфікування статевим шляхом - з 7 чоловік в 1999 році до 202 на 1 квартал 2006 року. При статевих контактах ніколи не користуються презервативами 37,5% споживачів ін'єкційних наркотиків, понад 50% іноді користуються презервативами.

 

До групи ризику відносяться і жінки, які займаються секс-бізнесом. Проводячи профілактику ВІЛ серед цієї категорії, фахівці реабілітаційного центру з'ясували, що в Чернігові налічується до 200 жінок, що заробляють на життя сексом. Частина з них вживають наркотики.

 

Запобігти поширенню інфекції допомагають програми зменшення шкоди. Мета таких програм знизити наслідки від певних видів поведінки. Йдеться не про заборону вживати наркотики (досвід показує, що такий метод боротьби з наркоманією не ефективний), а про зниження шкоди від вживання наркотиків. Сьогодні в Україні працює більше 250 пунктів з обміну шприців. Є такі пункти й у Чернігові. Так з жовтня минулого року в нашому місті їх послугами скористалися біля 300 споживачів ін'єкційних наркотиків. Фахівці вважають, що завдяки таким пунктам рівень поширення ВІЛ-інфекції знижується на 15%. Щодо людей секс-бізнесу, то програми зниження шкоди працюють і для них. У спеціальних пунктах вони можуть одержати безкоштовні презервативи.

 

Програми зменшення шкоди розраховані не тільки на практичну допомогу, але й на виховання толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД. Оточення має розуміти, що негативне відношення до цієї категорії співвітчизників породжує відповідну агресію.

 

Чернігівський прес-клуб реформ