05.10.2006   21:50Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Міліція і надалі забезпечуватиме громадський порядок біля Катерининської церкви

Про прихильність правоохоронців до опонентів неодноразово заявляли ті пікетувальники, що встановили намети під багатостраждальним храмом, вимагаючи передати культову споруду Московському патріархатові, та не пропускають всередину нікого, навіть фахівців заповідника “Чернігів стародавній” (на балансі якого перебувала і залишається дотепер Катерининська церква). Подібні ж закиди висловлюють і представники іншої сторони, що прагне передачі храму в користування УПЦ Київського патріархату.

Ці серії взаємно протилежних звинувачень, однак, насправді свідчать лише про одне: чернігівська міліція щира у своїх, багатократно озвучених, твердженнях про повний політичний та релігійний нейтралітет. Правоохоронці не танцюють під дудку одних і не ллють воду на млин інших. Вони не блокують вхід до храму і не сприяють його силовому розблокуванню. Міліція охороняє громадський порядок на території біля Катерининської церкви, як і в будь-якому іншому громадському місці, не допускаючи конфліктів між громадянами, що можуть призвести до тяжких наслідків, і охоронятиме порядок надалі. Міліція не має підстав для будь-якої прихильності до жодної з релігійних конфесій чи політичних сил і не сприятиме розв’язанню питань, що виходять за межі її компетенції, на будь-чию користь. Головне для працівників міліції, залучених до охорони громадського порядку біля Катерининської церкви, якраз і є саме охорона громадського порядку, тобто, простіше кажучи, не допускати, аби одні громадяни України з будь-яких міркувань побили інших громадян України.

Що ж до питань, які складають суть навколоцерковного конфлікту, є лише один спосіб розв’язати їх цивілізовано, як і належить громадянам європейської країни — вичерпати всі непорозуміння в рамках судового засідання.

 

ЦГЗ УМВС України в Чернігівській області