24.12.2006   02:22Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Презентація Центру для дітей вулиці у Чернігові

 

Мета зустрічі – презентація пілотного проекту та створення мережі партнерів між державними, недержавними структурами області та представництвом міжнародної організації "Лікарі світу – США" в Україні для надання комплексної допомоги безпритульним та бездоглядним дітям і членам їхній сімей у м. Чернігові та Чернігівській області.

 

У заході взяли участь: Анна ШАПОВАЛ, директор представництва організації "Лікарі світу – США" в Україні; Ігор Улянович ЖОГЛО, начальник відділу профілактики безпритульності та бездоглядності дітей Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту; Людмила Федорівна ЗЕЛЕНЬКО, начальник служби у справах неповнолітніх Чернігівської обласної держадміністрації; Катерина Петрівна НАУМЕНКО, завідувач служби у справах неповнолітніх Деснянської районної в м. Чернігові ради; представники органів і закладів охорони здоров’я, освіти, у справах сім’ї та молоді, благодійних і громадських організацій м. Чернігова.

 

Проект "Створення Центру соціально-профілактичної роботи з дітьми вулиці в м. Чернігові" було розроблено на запит Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту в рамках виконання Державної програми подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2006-2010 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2006 р. №623. Реалізація проекту, закріплена Протоколом про наміри, підписаним між представництвом організації "Лікарі світу – США" в Україні та Міністерством 10 липня 2006 р., та Угодою про співпрацю зі службою у справах неповнолітніх Чернігівської обласної державної адміністрації та Деснянською районною в м. Чернігові радою від 11 вересня 2006 р., є частиною процесу реформування системи соціального захисту бездоглядних і безпритульних дітей та має на меті запропонувати новітні й альтернативні методи, інструментарій, підходи і моделі роботи з ними.

 

На сьогоднішній день на профілактичному огляді служб у справах неповнолітніх перебуває понад 125 000 дітей, які жебракують, схильні до правопорушень, вживають наркотичні речовин та алкогольні напої, з неблагополучних сімей тощо.

 

Бездоглядні та безпритульні діти в Україні – це переважно особи до 14 років. "Самостійно" діти йдуть з дому, починаючи з 6–7 років. Серед бездоглядних, безпритульних дітей частка хлопців вища, ніж частка дівчат.

 

Починаючи з 2000 року, на 18,2% зросла кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, по Чернігівській області та м. Чернігову, і станом на 01.11.2006 р. складає 2 592 дітей. Приблизно 75% цих дітей (~1880) – це так звані соціальні сироти, тобто "сироти" при живих батьках, які з різних причин не дбають про своїх рідних дітей. Оціночна кількість дітей і підлітків, які постійно перебувають на вулиці, у Чернігівській обл. та м. Чернігові сьогодні сягає 300 осіб.

 

Пілотний проект зі створення Центру реалізується з 01.10.2006 р., загальна тривалість проекту – 2,5 років. У Центрі дітям і підліткам з групи соціального ризику будуть надаватись реабілітаційні, соціальні, психологічні, первинні медичні, педагогічні, правові та ін. послуги. Діяльність Центру буде тісно пов’язана з діяльністю місцевих державних і недержавних структур, що мають повноваження і можливості надавати необхідну допомогу клієнтам Центру.

 

Центр буде працювати на основі методології мультидисциплінарного ведення випадку, яка передбачає залучення до розгляду випадку багатопрофільного колективу спеціалістів, кожен з яких надає спеціальні рекомендації стосовно реабілітації або поліпшення становища в житті того чи іншого клієнта. За результатами оцінки та обговорення (у тому числі з клієнтом) ситуації, що склалась в кожному окремому випадку, розробляється індивідуальний план ведення випадку клієнта, в якому визначаються потреби та послуги (ресурси), необхідні для їх задоволення, формулюються цілі та конкретні кроки, зрозумілі та реалістичні для клієнтів, визначаються варіанти можливого влаштування їх у закладах для дітей або в сімейних формах виховання тощо. З дітьми і підлітками будуть працювати вуличні і соціальні працівники, психологи, лікар і медична сестра, педагог і організатор дозвілля, юрист. Увесь персонал Центру, а також представники державних організацій-партнерів пройдуть у рамках пілотного проекту ряд тренінгів з метою підвищення професійної компетентності в питаннях вуличної роботи, методології мультидисциплінарного ведення випадку, проведення психолого-соціально-медичної діагностики стану безпритульних, бездоглядних дітей і підлітків тощо.

 

Досвід, набутий в ході реалізації пілотного проекту, буде узагальнено і проаналізовано з тим, щоб адаптувати інноваційну модель центру соціально-профілактичної роботи з безпритульними і бездоглядними дітьми для подальшого використання в національній системі захисту дітей. Цей досвід стане особливо цікавим і корисним у тому смислі, що Уряд України має намір відкрити "відділення вуличної роботи", основним завданням яких буде своєчасне виявлення "дітей вулиць" і максимальне скорочення терміну їхнього перебування в стані безпритульності та бездоглядності.

 

Робоча зустріч організацій-партнерів проекту, яка відбулася 22 грудня 2006 р. у Чернігові, є першою подібною зустріччю, що проходитимуть щокварталу протягом усього терміну реалізації проекту. Метою подібних зустрічей стане обговорення досягнутих результатів, координація зусиль організацій-партнерів, моніторинг впровадження і своєчасне вирішення проблемних питань діяльності Центру.

 

Проект фінансується Всесвітнім дитячим фондом під патронатом королеви Швеції Сильвії (World Childhood Foundation).

 

Організатором першої робочої зустрічі виступають Представництво організації "Лікарі світу – США" в Україні та Служба у справах неповнолітніх Чернігівської обласної державної адміністрації.

 

Організація "Лікарі світу – США" (DOW), створена 1990 року групою лікарів-волонтерів, є міжнародною неурядовою організацією, яка займається питаннями охорони здоров’я та захисту прав людини. Основними напрямами діяльності організації DOW є профілактика та лікування ВІЛ/СНІД та туберкульозу, допомога дітям-сиротам та молоді з груп ризику, розвиток сфери жіночого здоров’я , допомога жертвам тортур та торгівлі людьми.

 

Центри соціально-медичної і психологічної допомоги дітям вулиці вперше на теренах колишнього СРСР було створено у Санкт-Петербурзі, Росія, де DOW працює з дітьми та молоддю з груп ризику вже понад 10 років.

 

Організація є членом міжнародної мережі Medecins du Monde, що складається з 12 незалежних представництв, які. працюють у більш, ніж 30 країнах світу Організація «Лікарі світу – США» сьогодні реалізує свої програми у таких країнах як, США, Гватемала, Кенія, Косово, Мексика, Непал, Румунія, Болгарія, Шрі Ланка, Росія та Україна. Для отримання додаткової інформації відвідайте наш веб-сайт: www.dowusa.org.

 

Громадський простір