26.12.2006   00:52Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

ЗМІ та «Третій сектор»… Відвертий діалог

В ході виступу учасників «круглого столу» лунали різноманітні думки, неможливо було уникнути  жвавих дискусій. Цей факт можна було передбачити, адже представники громадських організацій та представники ЗМІ намагалися довести свою точку зору, вказати на помилки один одного.

Які ж існують помилки з боку ЗМІ? За словами Павла Пущенка, голови ЧМГО «Армада»: «Засоби масової інформації ще не доросли до сприйняття «третього сектору». Його думку підтримав Олександр Ломако, голова Ради Громадянської мережі «Опора»: «Якщо ми говоримо про громадянське суспільство, то потрібно подумати про перспективи розвитку відносин між ЗМІ та НДО».

Чому ж ЗМІ не публікують інформацію від громадських організацій? Невже в цьому потрібно звинувачувати журналістів? Як зазначив Владислав Васильович Савенок, головний редактор інтернет-видання «Високий Вал»: « Свою роль відіграє кодекс професійної етики, але найбільше значення має якість поданої статті». В підтвердження даної тези висловились і інші представники від ЗМІ. Наприклад, Олександр Ясенчук, як і Голова ЧФ ВГО «Українська студентська спілка», так і представник від газети «Сіверщина»: «Прес-релізи дуже типові. В них повинна бути хоч якась маленька сенсація».

Існують декілька шляхів вирішення даної проблеми. Пролунали ідеї по створенню окремого сайту. Юрій Паперний, політичний оглядач, запропонував надати навчальну підтримку для представників прес-служб громадських організацій. Сподіваємося дана проблема найближчим часом зрушить з міста.

Обидві сторони мають зробити висновки. Все ж таки громадським організаціям потрібно звернути увагу на якість своєї поданої інформації. В свою чергу журналістам - на професійну етику.

 

Прес-служба

ЧМГО «Молодь – XXI століття»