19.01.2007   12:47Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Профспілки мають на ділі захищати права людей

Як повідомив голова Федерації профспілкових організацій області Володимир Струк, сьогодні одне з найважливіших питань профспілок області - захист населення у питанні перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги, які були затверджені на сесії Чернігівської міської ради, але з профспілками не узгоджувалися.

Значна увага профспілок приділяється колективно-договірному регулюванню трудових відносин. Зміна форм власності і власників на виробничому рівні призводить до загострення трудових відносин, особливо у сфері бізнесу, де обстоюються корпоративні інтереси, а власник не бачить доцільності існування профспілок на підприємстві.

Непоодинокі випадки, коли профспілкові внески роботодавці не перераховують на рахунки профкомів, або порушують терміни перерахувань, встановлені колективними договорами (особливо багато таких порушень в організаціях житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення).

Залишаються проблеми повернення боргів із заробітної плати та її вчасної виплати, створення безпечних умов праці, зменшення безробіття.

Володимир Струк акцентував увагу на необхідності соціального діалогу між профспілками та роботодавцями в сфері колективно-договірного регулювання трудових відносин, який можливий за сприяння органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Під час зустрічі працівники профспілкових організацій порушували вкрай важливі для їх галузей питання, зокрема, щодо контрабанди товарів легкої промисловості та закриття підприємств галузі (останній приклад - припинення роботи Прилуцької панчішної фабрики); низького рівня заробітної плати працівників галузей охорони здоров'я, освіти, АПК; ліквідації заборгованості та вчасної виплати зарплати тощо.

Микола Лаврик наголосив на необхідності посилення роботи профспілок у напрямку захисту прав людей та впливу профспілкових організацій на формування і прийняття бюджетів усіх рівнів, у тому числі і через депутатський корпус.

Голова облдержадміністрації також підкреслив необхідність оптимізації і впорядкування медичної сфери та впровадження єдиної системи охорони здоров'я. «Коли мова заходить про об'єднання двох медичних закладів (районного та міського, потенціал яких використовується на 30-40%) і облаштування потужної бази на загальному просторі для міста і району, то отримуєш супротив не пацієнтів лікарень і навіть не членів колективу, а керівництва цих медичних закладів та районів», - зауважив Микола Лаврик.

Голова обласної організації профспілки працівників лісового господарства області Йосип Райчинець висловив стурбованість можливими негативними наслідками наказу Держкомлісгоспу України «Щодо вдосконалення механізмів продажу необробленої деревини», який змінив умови реалізації необробленої деревини, заготовленої державними підприємствами. Згідно з ним, організатор аукціону (біржа), крім іншого, формує лоти, тому в кінці грудня минулого року Київською універсальною біржею була зроблена спроба провести аукціон, на якому продати єдиним лотом річний обсяг лісоматеріалів, заготовлений всіма державними лісовими господарствами області (майже'559 тисяч кубічних метрів). Такий підхід унеможливлює участь в аукціоні середніх, дрібних і навіть крупних суб'єктів підприємництва, які залишаться без сировини і будуть змушені закупати її у посередників за значно вищою ціною.

Микола Лаврик зазначив, що 29 грудня 2006 року направив звернення до Прем'єр-міністра України Віктора Януковича з проханням скасувати наказ та повернутися до схеми щоквартального проведення аукціонів з продажу необробленої деревини на регіональному рівні. Поки що на 1 квартал 2007 року дію наказу призупинено.

З усіх розглянутих на нараді питань дані відповідні доручення.

 

Прес-служба облдержадміністрації