15.07.2007   23:37Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Викликає занепокоєння генпрокуратури стан додержання законностіі і на Чернігівщині

 

Галузевим управлінням Генеральної прокуратури України протягом 2006-2007 років проводились систематичні перевірки та вживались організаційно-практичні заходи спрямовані на виконання конституційної функції прокуратури по нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Проведенеми органами прокуратури перевірками встановлено, що службовими особами ДДУПВП не забезпечено додержання законів при виконання покарання у виді обмеження волі. У виправних центрах Вінницької, Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей, що перепрофільовані з виправних колоній, залишені і використовуються інженерно-технічні засоби охорони територій, сигналізації і оповіщення, а подекуди і відеоспостереження. Усупереч вимогам законодавства щодо обов’язкового залучення до праці засуджених до обмеження волі кожен третій з них не працює, тобто фактично щодо таких осіб призначене судом покарання не виконується.

Керівництвом ДДУПВП, територіальних управлінь та начальниками виправних центрів ігноруються вимоги трудового та кримінально-виконавчого законодавства щодо своєчасної виплати засудженим заробітної плати та повного розрахунку з особами, які звільняються з установ. У більшості виправних центрів Державної кримінально-виконавчої служби України порушуються встановлені законом норми жилої площі, не створені належні умови для харчування засуджених, придбання без обмежень товарів та предметів першої потреби.

Залишається незадовільним стан організації медичного обслуговування засуджених до обмеження волі. Можливість своєчасного звернення до територіальних закладів охорони здоров’я їм не забезпечується. Не виконуються вимоги Закону України ”Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз”.

Перевірки, проведені органами прокуратури показали, що службові особи регіональних управлінь МВС України не вжили належних заходів, внаслідок чого продовжують мати місце численні порушення вимог Конституції України, чинного законодавства та міжнародних норм і стандартів у приймальниках-розподільниках для осіб, затриманих за підозрою у занятті бродяжництвом, у тому числі на транспорті та приймальниках-розподільниках для дітей, органів внутрішніх справ.

У наслідок невжиття заходів територіальними управліннями МВС України у більшості приймальників-розподільників матеріально-побутове, санітарно-протиепідемічне забезпечення і медичне обслуговування осіб, затриманих за підозрою у занятті бродяжництвом, не відповідають вимогам чинного законодавства. У деяких з них не організоване триразове гаряче харчування, надання медичної допомоги та здійснення санітарної обробки затриманих.

Приймальники-розподільники для дітей Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Сумської та Чернігівської областей не забезпечені достатньою кількістю меблів, постільної білизни, миючих та дезінфікуючих засобів, медикаментів, підручників, художньої літератури. Діти у цих установах не отримують у достатній кількості свіжих овочів та фруктів, молочних продуктів тощо.

Крім того у більшості областей України минулого року у кімнатах для доставлених чергових частин та ІТТ працівниками органів внутрішніх справ протиправно трималось понад 3 тисячі осіб, затриманих за підозрою у занятті бродяжництвом, а в першому кварталі поточного року - близько тисячі.

Продовжується практика протиправного залучення таких затриманих осіб до безоплатних робіт на територіях та об’єктах регіональних управлінь міліції, де вони працюють понад 8 годин і в нічний час.

Всього ж протягом минулого року у приймальниках-розподільниках органів внутрішніх справ незаконно перебувало майже 300 затриманих іноземців та осіб без громадянства, а в першому кварталі 2007 році - уже 80.

Викликає занепокоєння стан додержання законності у приймальниках-розподільниках для дітей у Вінницькій, Дніпропетровській, Закарпатській, Сумській та Чернігівській областях, зокрема при поміщенні, триманні та вибутті неповнолітніх правопорушників.

За результатами розширеного засідання колегії Генеральної прокуратури України прийнято рішення про інформування Кабінету Міністрів України щодо ситуації, яка склалась з дотриманням конституційних прав осіб у виправних центрах ДДУПВП та спеціальних установах МВС України, призначених для застосування заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, посилення прокурорського нагляду на даному напрямку роботи.

З метою усунення порушень закону, причин цих порушень та умов, що їм сприяли, підготовлені подання Міністру внутрішніх справ України та Голові Державного департаменту України з питань виконання покарань з вимогою притягнути до дисциплінарної відповідальності винних службових осіб.

 

За інформацією прес-служби Генеральної прокуратури України

 

Чернігівський монітор