15.07.2007   23:42Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Звіт голови спостережної комісії, секретаря Чернігівської міськради на засіданні комісії 21 червня 2007 року

 

 Склад комісії становить 13 чоловік, з них 6 чоловік – представники громадських організацій міста та 7 чоловік – представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади.

 

 У своїй діяльності спостережна комісія керувалася Конституцією України, Кримінально – виконавчим кодексом України, Законом України "Про місцеве самоврядування" та іншими законодавчими актами.

 

 Організаційною формою роботи спостережної комісії були засідання, які проводилися один раз на місяць. Рішення по порядку денному засідання приймалися колегіально, відкритим голосуванням. За час роботи спостережної комісії з 21.07.2004 р. по 21.06.2007 р. було проведено:

 

- 2004 рік – 5 засідань;

- 2005 рік – 16;

- 2006 рік 12;

- 2007 рік – 5.

-

 Всі засідання спостережної комісії були оформлені протокольно. Неодноразові перевірки органами прокуратури різних рівнів засвідчують правомірність прийнятих рішень членами комісії.

 

 Всього за час діяльності спостережної комісії було проведено 38 засідань. На котрих було розглянуто більш 1 тисячі справ щодо умовно – дострокового звільнення від відбування покарання або заміни невідбутої частини покарання більш м'яким, а також звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років та застосування Закону України "Про амністію".

 

 На спільних засіданнях спостережної комісії та комісіях виправних установ міста розглянуто 2400 справ.

 

 Слід відмітити, що за час діяльності спостережної комісії, не було випадків не згоди місцевих судів м. Чернігова з нашими рішеннями щодо умовно – дострокового звільнення засуджених.

 

 Робота спостережної комісії відбувалася згідно з річними планами робіт. Плани в цілому виконувалися, але слід членам комісії звернути більше уваги на пункти плану щодо перевірок виправних установ по окремим питанням. Робота по цим питанням проводилася, але інформація щодо результатів на засіданнях комісії не завжди доводилася.

 

 Багато було зроблено усіма членами комісії щодо організації та проведення у виправних установах міста культурно – просвітницької роботи, створення належних умов для утримання засуджених.

 

 Члени спостережної комісії проводили особистий прийом засуджених, розглядали їх звернення, приймали за ними рішення, надавали юридичні консультації. За сприянням членів спостережної комісії у Чернігівській виправній колонії № 44 постійно працює юридична консультація та школа правових знань. Питання з якими зверталися засуджені були самі різноманітні, це прохання у розшуку рідних, оформити громадянство, спадщину, доручення, надавали допомогу в оформленні скарг, позивів у суди. За час роботи комісії у різні інстанції було направлено більш 120 листів. Велика подяка за це заступнику голови комісії Григорію Митрофановичу Крапиві, членам комісії Валентині Андріївні Бадирі, Аллі Григорівні Лепесі, Людмилі Олесівні Мазур, Вікторії Анатоліївні Котенко.

 

 При Чернігівській виправній колонії №44 за сприянням членів спостережної комісії була створена громадська приймальня. Вона працює 1 раз на тиждень. В її роботі беруть участь члени комісії, члени Чернігівської обласної громадської організації "Правозахисник", юристи и психологи Чернігівського юридичного коледжу Державного департаменту виконання покарань, спеціалісти Чернігівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, відділу у справах сім'ї та молоді Було проведено 18 заходів За час роботи комісії, членами комісії було прийнято більш 700 засуджених.

 

 Я вважаю, що спостережна комісія при виконавчому комітеті Чернігівської міської ради, з основними завданнями, які були покладені на неї Постановою Кабінету Міністрів від 1 квітня 2004 року № 429 "Про затвердження положень про спостережні комісії та піклувальні ради при спеціальних виховних установах" були виконані, але новим членам комісії необхідно більш уваги приділяти організації виховної роботи з особами, умовно – достроково звільненими від відбування покарання та громадського контролю за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарання, а також надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

 

Відділ звязків з громадськістю Чернігівської міської ради