15.07.2007   23:44Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Роботодавець – шахрай!

Нещодавно співробітниками відділу боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, УМВС України в Чернігівській області був викритий черговий шахрай, далеко не акула бізнесу, а такий собі дрібний, проте хижий "щупачок". Спритник зумів обдурити більш ніж півтора десятка довірливих людей. Він зібрав з них по 510 доларів США на загальну суму близько 10 тис. доларів.

Цей шахрай (назвемо його Віктором) раніше жив у Чернігові, а потім за туристичною візою виїхав разом з дружиною на Кіпр, де потім і залишився (у Чернігові в нього засталося двоє, вже дорослих, синів). Але його ледача вдача і там не забезпечила йому безбідного існування. Дружина влаштувалася працювати офіціанткою в кафе, а він лише гуляв на зароблені нею гроші. Щоб якось прожити, спершу телефонував своїй тещі і бідкався, що його дворічній донечці (вона народилася уже на Кіпрі) терміново необхідна складна операція, а в них немає таких грошей, і просив позичити певну суму. Розчулившись, жінка вислала усі свої заощадження. Та й цих грошей гуляці надовго не вистачило.

Тоді Віктор вигадав ще один спосіб легкої наживи. Він вирішує знайти людей, охочих поїхати на заробітки за кордон. Починає зі своєї "доброї" знайомої, яку знав ще з дитинства. Телефонує їй і розповідає, що в нього на Кіпрі у власності є кілька магазинів, кафе, ресторан і для роботи йому треба близько п'ятдесяти працівників різних професій: продавці, офіціанти, бармени, кухарі. Мовляв, можна буде навіть вибрати, де краще піде робота. Після дзвінка ця знайома зайнялася пошуком бажаючих виїхати за кордон. У свою чергу, Віктор пообіцяв усім допомогу в прискореному оформленні закордонних паспортів і трудових віз.

Вербуючи клієнтів, чоловік не жалів красивих слів, "будуючи рожеві замки" в уяві своїх жертв. Щоб не викликати підозри у співвітчизників, Віктор просив перераховувати гроші на розрахунковий рахунок начебто свого юриста й адвоката Пітера Буфіна, який і займатиметься оформленням усіх необхідних документів (як пізніше з'ясували правоохоронці, незадовго до цього Віктор просто змінив своє прізвище на Буфіна. — Авт.). У розмові зі своїми потенційними жертвами він був настільки люб'язним та переконливим, що ті й не підозрювали про його брудні наміри. Та й те, що "він же з нашого двору, ми виросли по сусідству", під час підбору клієнтів спрацьовувало майже стовідсотково. Бажаючих знайшлося більш ніж 10 чоловік.

Тим часом термін дії закордонного паспорта Віктора закінчився (у лютому цього року) і він був змушений залишити Кіпр та повернутися до Чернігова, з якого зовсім недавно з такою радістю втік. Проживання в рідному місті не входило в його плани, і він знову починає шукати шляхи в закордоння. Віктор вирішує знову відкрити туристичну візу. Цього разу вже і своєму молодшому синові, щоб виїхати разом і потім якимось чином все-таки залишитися на Кіпрі.

Наївні жертви, які на той час мали хоч яку-не-яку роботу, у передчутті солідного заробітку, аби зручніше було збирати довідки, звільнилися зі своїх робочих місць. І навіть інформація про те, що візи для виїзду на Кіпр оформляються три місяці, тоді як Віктор обіцяє зробити це за місяць, нікого не насторожила, адже трохи завищена вартість послуги підтверджувала те, що треба розв'язати певні питання в посольстві.

Винайнявши кімнату в одному з престижних готелів Чернігова, Віктор продовжував шукати нових клієнтів. Кількох жіночок він „брав на роботу" уже поспіхом, і гроші вони платили йому готівкою. „Так буде швидше, аніж через банк, адже виїзд уже скоро", — пояснював їм Віктор. Потім він призначив час виїзду за кордон і нібито для того, щоб забронювати квитки, зібрав зі своїх клієнтів ще по 135 гривень.

Щось недобре обмануті запідозрили лише тоді, коли за два дні до умовного від'їзду їхній „роботодавець" несподівано і загадково зник. Не відповідав і його мобільний телефон. Коли ж чоловіки ошуканих жінок знайшли координати його тещі (як потім виявилося, уже колишньої), то з'ясувалося, що шахрай — повний банкрут, без будь-яких кафе й ресторанів. Сам він голий як долоня, а дружина його взагалі вигнала. І тепер він невідомо де переховується. Так бідні довірливі жінки залишилися без грошей, без роботи і без надії на кращу долю.

Зараз правоохоронці розшукують афериста. Проти нього порушено кримінальну справу за ст. 190 КК України (шахрайство), а міліція в черговий раз звертається до мешканців міста й області: будьте пильними, обачливими, обережними у ви борі посередників для працевлаштування за кордоном. Не піддавайтеся на спокусливі пропозиції, не спокушайтесь простотою і дешевизною. Не довіряйте навіть знайомим. Довіряйте лише офіційним документам — патентам, ліцензіям з державною реєстрацією.

Принагідно слід зазначити, що в Чернігові легальних фірм із працевлаштування за кордоном взагалі немає. Цим займаються лише в Києві.

І ще одне. Щоб підстрахуватися, перед тим як працевлаштовуватися за кордон, краще проконсультуватися із працівниками відділу боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, щодо легітимності діяльності тієї чи іншої фірми із працевлаштування за кордоном.

 

Сергій ПОТАПЕНКО,

начальник відділу боротьби зі злочинами,

пов’язаними з торгівлею людьми, та

ЦЗГ УМВС у Чернігівській області. Тел. для довідок 4-20-50

 

«Гарт», 18 травня 2007 року