18.08.2007   01:24Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

«Наших дітей била… міліція!»

«Весільна мати вчепилася за мене, як за рідного сина. І не віддала»

         Увечері минулої суботи наших молодих хлопців, серед них і старшокласників, побила міліція. Точніше, державна служба охорони, яка охороняє посіви маку місцевого сільгосппідприємства. Напередодні трьох міліціонерів побив житель Южного. Вони вирішили розшукати винного. Але чомусь накинулися на молодь, — повідомив директор ПСП «Фортуна» Іван ПАЩЕНКО.

         Я вражена діями міліції. Постраждали невинні діти. Всі вони з благополучних сімей. Студенти, школярі-відмінники. їх побили нізащо, — обурюється южненський сільський голова Надія ЗАГОРУЛЬКО. — Сільська рада вже направила листи у прокуратуру району, області та в Київ.

         У суботу, 21 липня, десь о пів на дванадцяту закінчилася дискотека у сільському клубі. Ми вийшли із будинку культури і сиділи з дівчатами біля пам'ятника в центрі села. Раптом під'їхали дві машини — «Москвич» і службовий «УАЗ». Одна з них засліпила всіх фарами. З машин повискакували близько десятка міліціонерів — у формі, з погонами. Серед них було п'ятеро офіцерів. Почали бити дубинками, пирскати сльозогінним газом. Дівчат не чіпали. А хлопців ударами гумових палиць вкладали на землю. Потім стягли до машин. Наділи наручники і почали вантажити у «бобик». На заднє сидіння влізли троє: Миколенко, Дорошенко і Куценко, — розповідає другокурсник Ніжинського університету Артем СКОЧКО. — Мене теж хотіли посадити в машину. Але з кафе, з якого вже розходилося весілля, вибігла весільна мати (мати нареченої) Світлана Сокіл. Вона вчепилась у мене, як у рідного сина. Мене й віддали.

 

«Скажіть спасибі, що в кишені нічого не підкинули», — заспокоювали у райвідділі

         Нам не сказали, куди везуть, — розповідає 15-річний Богдан ДОРОШЕНКО. — Зупинились біля кладовища у Гужівці. Раптом у капітана задзвонив мобільний. Міліціонери познімали з нас наручники, поховали дубинки. І повезли в райвідділ міліції.

         Близько першої години ночі до нас прибігла весільна мати, спитала, чи Богдан дома. Я глянула — постіль порожня. З батьком знайшли нашу чергову «фортунівську» машину і поїхали в Ічню. Біля райвідділку стояли і наші хлопці, і маковики (охоронці маку. — Ред.). і міліція. Чоловік хотів написати заяву — не дали, сказали, щоб її подали в понеділок. Поїхали в лікарню знімати побої. Оглянули Богдана — знайшли два синці. Міліціонери одразу стали складати протоколи на хлопців, — розповідає Валентина ДОРОШЕНКО.

У четвер Богдан їздив у Чернігів. Невропатолог обласної лікарні зафіксував струс мозку. Перед тим у Богдана був хворий хребет і нирки.

         В Ічні тієї ночі ми були до п'ятої ранку. Сама лаяла міліціонерів, чоловіка двічі стримувала, щоб він їм морди не набив, — продовжує мати Богдана.— Старший групи, Анатолій, приніс нам вибачення за зіпсовану ніч. За його словами, ми повинні ще їм дякувати, що дітям в кишені нічого не підкинули. Таке вибачення ми сприйняли як знущання.

За словами жителів Южного, від кийків міліціонерів у ніч на 22 липня постраждали вісім хлопців, серед яких четверо студентів, працівник СБУ, бухгалтер ПСП «Фортуна», двоє школярів.

 

** *

Отримати коментар від міліціонерів не вдалося. Т.в.о. начальника Державної служби охорони при УМВС в Чернігівській області Леонід КРАВЧЕНКО сказав, що на місцевій не виїжджав, тому ніяких подробиць повідомити не може. Прокурор Ічнянського району Юрій АНТОНЕНКО теж відмовився від коментаря, зіславшись на те, що зараз триває дослідча перевірка.

 

Геннадій ГНИП

«Вісник Ч», 2 серпня 2007 року