02.06.2009   12:28Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Педагоги та представники прокуратури погрожують сиротам

22 квітня 2009 року до громадської приймальні міської правозахисної організації "М'АРТ" по юридичну допомогу звернувся 21-річний сирота. У 2007 році хлопець закінчив Аграрне професійно-технічне училище у смт. Замглай. Під час навчання він не отримував належне харчування та матеріальне забезпечення, а також не в повному обсязі отримував передбачену законом стипендію. Після випуску в червні 2007 року, не дивлячись на запевнення директора закладу, хлопець разом з іншими сиротами, які навчалися в училищі, не був ні працевлаштований, ні забезпечений житлом. Хлопець був вимушений самостійно шукати собі житло та працевлаштовуватися, а в кінці 2008 року втратив останнє місце роботи.

Друзі порадили хлопцеві звернутися за допомогою і порадою до Обласної служби у справах дітей. Хлопець був дуже сильно здивований, коли йому повідомили, що, відповідно до документів, які зберігалися у службі, він весь цей час працював та отримував заробітну плату. Запідозривши брехню, хлопець звернувся до приймальні громадської правозахисної організації "М'АРТ" у м. Чернігові.

Вбачаючи в цій ситуації грубе порушення прав людини, в громадській приймальні ММГО "М`АРТ" заявнику допомогли скласти заяву до прокуратури Чернігівської області.  На даний час організацією здійснюється моніторингове та юридичне супроводження дій заявника.

Через місяць, 26 травня 2009 року, хлопець зателефонував до організації і схвильовано розповів про те, що два викладачі Замглайського АПТУ, знайшовши хлопця  у місці його тимчасового проживання, змусили його приїхати разом з ними до прокуратури Ріпкінського району.

У прокуратурі в присутності директора училища помічник прокурора шляхом погроз застосування фізичного насильства змусив сироту під диктовку написати відмову від претензій до Замглайського АПТУ.  Особливу стурбованість молодого чоловіка викликала погроза представників правоохоронних органів та працівників навчального закладу про застосування фізичної розправи у випадку, якщо він розповість іншим особам про цей факт.

27 травня хлопцем було направлено лист до обласної прокуратури та УМВС України в Чернігівській області з проханням забезпечити йому захист. ММГО "М`АРТ" направлено лист до помічника Міністра  відділу регіонального контролю УМДПЛ Апарату Міністра МВД України з аналогічним проханням.

Подібна діяльність представників правоохоронних органів та сфери освіти викликає обурення і потребує негайного реагування з боку громадськості. На даний момент ми продовжуємо чекати на відповідь від прокуратури Чернігівської області, якої досі не отримали не дивлячись на терміновість нашого звернення. Організацією також застосовуються інші засоби захисту прав людини, планується звернення до суду, залучення інших громадських організацій, які працюють у сфері захисту прав людини.

Звертаємо увагу всіх небайдужих, що ви також можете допомогти у цій ситуації звернувшись до прокуратури Чернігівської області та поцікавившись про хід розгляду скарги. Ви також можете звертатися за додатковою інформацією до громадської організації "М'АРТ" за адресою: проспект Миру, 21А, офіс 15; тел. 77-41-10.

 

Громадська організація "М'АРТ"

01.06.2009