16.06.2009   08:39Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

На Чернігівщині затримано 9 нелегалів із Сирії, Єгипту та Афганістану

Під час проведення заходів при спробі перетину Державного кордону України з Російською Федерацією в районі села Лемешівка, Городянського району, Чернігівської області, затримано злочинну групу у складі дев'ятьох громадян з таких країн: Республіки Афганістану - 5 чоловік, Єгипту - 3 чоловіка, та Сирії - 1 чоловік.

 

Зі слів першого заступника начальника Управління - начальника УБОЗ УМВС України в Чернігівській області Олександра Михайлика: "Чернігівська область є транзитною в географічному плані і розташована на шляху руху зі Сходу через Білорусь та Російську Федерацію до країн Європи, саме цим шляхом і прямують мешканці Азіатських країн до омріяного "західного раю".

 

УБОЗ приділяє серйозну увагу проблемі нелегальної міграції, за нашою інформацією це не остання група, яка намагалася перетнути Український  кордон, тому переконаний, це далеко не останнє затримання, яке провели правоохоронці Чернігівщини. З цього питання ми проводили спільні координаційні наради з прокуратурою області, іншими правоохоронними структурами, які займаються цим напрямком роботи, напрацьований відповідний план взаємодії. А днями співробітники УБОЗ спільно з ДАІ та прикордонною службою вночі в районі села Лемешівка, Городянського району, затримали групу нелегальних мігрантів, яка складалася з 9 чоловік (5 афганців, 3 єгиптянина та 1 сирієць) яка перетнула Український кордон і намагалася потрапити до Західної Європи.

 

Подальша робота наших співробітників стосовно цієї групи полягає у встановленні всіх учасників оборудки, всіх фігурантів, які замовляли "коридор", супроводжували нелегалів, тобто повністю відслідковується канал від замовника і вербувальника до виконавця.

 

Ясна річ, переправка нелегалів - прибутковий бізнес, так супровід однієї особи оцінюється приблизно в $1000. Але ці люди просто викидають гроші на вітер, бо практично всі їхні спроби закінчуються невдало - вони переривають свій транзит і потрапляють до нас. В Розсудові, Ріпкинського району, є пункт тимчасового перебування нелегальних мігрантів, куди будуть поміщені і ці 9 затриманих після проведення з ними первинних слідчих дій.

 

Наразі вирішується питання про порушення кримінальної справи за ч. 2 ст. 332 КК України "незаконне переправлення осіб через державний кордон України", що загрожує винним ув'язненням від трьох до семи років. Розслідування триває.

 

 

Потік нелегальної міграції через Україну не припиняється, на це навіть не впливає світова фінансова криза, скоріше навпаки. Свідченням тому є той факт, що на сьогодні в Розсудові утримується 91 особа, серед яких навіть є 4 жінки і 2 дітей.

 

ЦГЗ УМВС України в Чернігівській області

16.06.09