01.07.2009   18:45Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Права неповнолітніх правопорушників – під захист суспільства

СІЗО - це «обличчя» кримінально – виконавчої системи, її «ворота», через які весь спецконтингент поступає у виправні колонії. Саме в СІЗО відбувається перше знайомство арештованого з установами кримінально – виконавчої системи. Тут же відбувається й вивчення особистості заарештованого. Ці установи виконують величезний об’єм роботи по прийому, розміщенню і забезпеченню судових і слідчих дій. Щорічно рух спецконтингенту в СІЗО №31 м.Чернігова складає від 3 до 5 тисяч осіб. Середній строк їх перебування у СІЗО складає 5-6 місяців.

У слідчих ізоляторах, куди після арешту потрапляють різні категорії громадян, утримуються неповнолітні і жінки, особи, які вперше притягуються до кримінальної відповідальності та особи, які мають велику кримінальну зараженість. Нерідко час знаходження кримінальної справи в провадженні суду в декілька разів перевищує час попереднього слідства і це приводить до тривалого перебування підозрюваних в сідчих ізоляторах. Непоодинокі випадки, коли після розгляду справи в апеляційній інстанції суди, ігноруючи інтереси СІЗО, допускають багатомісячну підготовку вироків або ухвал суду. Таке становище призводить до певних наслідків, пов’язаних із зміною правового статусу звинувачуваного і підозрюваного та прямо пов’язане з забезпеченням реалізації прав та свобод людини і громадянина навіть тоді, коли він знаходиться в СІЗО.

Найбільш вразливою категорію ув’язнених є неповнолітні. Розуміючи це, працівниками благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр» спільно з Чернігівським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було проведено тренінги з різними категоріями неповнолітніх:

- з тими, вироки відносно яких вступили в закону силу, на тему «Особливості відбування покарання у вигляді позбавлення волі неповнолітніми», під час якого засуджені були ознайомлені з правилами поведінки у виправній колонії, правовими наслідками як зразкової, так і неправомірної поведінки, а також з підставами застосування умовно-дострокового звільнення від покарання. Перед неповнолітніми виступив чернігівський бард Нечай Д., який не тільки співав свої пісні, але й спілкувався з ними на теми моралі та законослухняної поведінки в суспільстві;

- з ув’язненими неповнолітніми – про правила поведінки у слідчих ізоляторах неповнолітніх, взятих під варту, та їх відповідальність за недотримання вимог режиму.

Представники благодійної організації передали до бібліотеки СІЗО юридичну літературу та вручили неповнолітнім подарунки, а Чернігівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – буклети.

Ми переконані, що для того, щоб неповнолітні повертались в суспільство законослухняними громадянами, з ними потрібно реалізувати реабілітаційні програми, починаючи із слідчого ізолятора, адже процесс виховної роботи в СІЗО дуже складний, оскільки люди в камерах позбавлені широкого кола спілкування, втрачаються соціальні зв’язки, сувора ізоляція негативно впливає на психічний стан, призводить до неврівноваженої поведінки, нервових зривів.

 

В.Бадира,

директор благодійної організації

«Чернігівський жіночий правозахисний центр»