03.08.2009   16:10Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Карпачова звертає увагу на незадовільний стан ізоляторів тимчасового тримання Чернігівщини

У ній керівництво Генпрокуратури України констатує: незважаючи на вжиті МВС України заходи, в ІТТ усупереч вимогам статей 5, 11 Закону України «Про міліцію» продовжують тримати ув’язнених в умовах, непридатних для перебування людей. Так, значна кількість ізоляторів тимчасового тримання в Автономній Республіці Крим, Волинській, Донецькій, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Хмельницькій, Херсонській, Черкаській, Чернігівській областях та місті Севастополі розміщується у непристосованих будівлях, де не створено необхідних умов для тривалого перебування ув’язнених: відсутні вентиляція, належне освітлення та водопостачання, каналізаційні мережі та сантехнічне обладнання зношені, унаслідок чого не забезпечуються умови для відпочинку та підтримання особистої гігієни людини. Систематично допускається  порушення закону щодо додержання строків тримання ув’язнених, їх належного медико-санітарного забезпечення, запобігання розповсюдження туберкульозу та інших інфекційних захворювань, зазначає Генеральний прокурор України.

За наслідками прокурорських перевірок внесений 591 документ  реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 264 працівники органів внутрішніх справ,  28 незаконно утримуваних осіб звільнено зі спецзакладів міліції.

Про усунення причин та умов, що сприяють порушенням конституційних прав  громадян, у червні 2009 року йшлося на розширеному засіданні колегії Генеральної прокуратури України за участю представників Уповноваженого з прав людини, МВС України, органів державної виконавчої та законодавчої влади, громадських та правозахисних організацій. Колегією Генпрокуратури України дано принципову оцінку системним порушенням прав громадян під час їх перебування у кімнатах для доставлених чергових частин і місцях застосування заходів примусового характеру органів внутрішніх справ. За допущені недоліки в організації нагляду на даному напрямі піддано критиці окремих прокурорів областей, у тому числі прокурора Київської області.

Ухваленим рішенням колегії прокурорів областей та прирівняних до них прокурорів зобов’язано у ІV кварталі нинішнього року із залученням фахівців територіальних органів охорони здоров’я, санітарно-епідеміологічної та пожежної служб організувати перевірки стану додержання законів у спеціальних установах міліції.

Гостра критика прозвучала і на адресу керівників МВС України. Міністру внутрішніх справ України підготовлено подання Генерального прокурора України про усунення порушень конституційних прав громадян під час їх перебування у кімнатах для доставлених чергових частин та місцях застосування заходів примусового характеру. Про стан законності у цій сфері готується інформація Президенту України та Прем’єр-міністру України. 

Уповноважений з прав людини, розглядаючи умови перебування людей у нинішніх ІТТ як тортури, продовжує наполягати на необхідності розробки   цільової державної програми поліпшення умов тримання взятих під варту та затриманих осіб у спеціальних установах міліції, передбачивши для цього відповідне бюджетне фінансування.

Моніторинг Омбудсмана України щодо дотримання прав і законних інтересів затриманих та заарештованих триває.

 

Прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини